'Duitsers breken met alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi'

Zelfs het machtige Daimler, bekend van Mercedes-Benz, kan niet zonder samenwerking. Maar liever doen ze dat dichter bij huis. De Frans-Japanse alliantie wordt geloosd.

De Duitse maker van boreaalwagens Daimler neemt alvast een voorschot op de recessie die onherroepelijk gaat komen (en op tegenvallende verkopen). Volgens bronnen zullen duizenden banen worden geliquideerd en zal de samenwerking tussen Daimler en de alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi niet worden verlengd. De Duits-Frans-Japanse as was het speledingetje van voormalig Daimler-CEO Dieter Zetsche en de ultravoormalige topbestuurder van de alliantie, Carlos Ghosn.

Maar Daimler heeft weldra een nieuwe CEO. Zijn naam is Ola Källenius en hij schijnt ernstig capabel te zijn. Bovendien is hij een teamspeler, iets wat ongeveer zo zeldzaam is als een partijleider van een groene partij met een dieselwagen van Daimler. (Oh, wacht). Anyway, Källenius ziet niet zoveel in samenwerking met een stel merken dat zich jarenlang heeft laten (mis)leiden door graaier Ghosn. Dat is een van de redenen dat hij de alliantie vaarwel zegt.

Maar wat wil Källenius dan wel? Het is een gegeven dat de industrie groter en groter moet omdat de ontwikkelingskosten zo torenhoog zijn dat ze het alleen samen kunnen rooien. Welnu, het Daimler van de toekomst wil liever samenwerken met goede buur aartsrivaal BMW. 'Der Entwicklungschef verhandelt mit seinem Kollegen von BMW, Klaus Fröhlich (...) über die gemeinsame Entwicklung aller Kompaktwagen.' De samenwerking zal waarschijnlijk nog verder gaan *kuch* elektrisch *kuch* maar dit is sowieso een mijlpaal.