'Nieuwe Lotus wordt laatste op benzine' 

Deze zomer komt de laatste Lotus met een verbrandingsmotor uit. Na deze Elise-vervanger krijgen alle wagens uit Hethel een stekker mee.

'Nieuwe Lotus wordt laatste op benzine' 

Het is bijna niet voor te stellen, maar een van de meest pure sportwagenmerken in de autoindustrie gaat binnenkort volledig elektrisch. Met de Evija als vlaggenschip en een SUV (kots) in de pijplijn maakt Lotus zich op voor de CO2-neutrale toekomst. Met het oog op het komende verkoopverbod voor auto's met verbrandingsmotoren in 2030 heeft het merk ook eigenlijk geen keuze.

Laatste herrieschopper

Voordat het zover is komt Lotus nog een laatste keer met een traditionele, herrie makende sportauto. Volgens Motor1.com zullen we in de loop van de zomer kennis gaan maken met het nieuwe model. In een telefonisch interview met Automotive News Europe zou Lotus CEO Phil Popham aangegeven hebben dat de auto tussen de €61.800 en €117.900 zal gaan kosten.

Breed bereik

Dat enorme prijsverschil heeft een reden. Net als de Porsche 911 moet de nieuwe Lotus een zeer breed bereik gaan hebben op de markt. Dit wekt ook de suggestie dat het model de verwarrende en sterk verouderde lineup van Elise, Exige en Evora in een klap zal gaan vervangen. Zo wordt het gamma een stuk overzichtelijker en bespaart Lotus op productiekosten.

Praktische wereldauto

Als laatste benzine-Lotus moet het nieuwe model maximaal gaan scoren. Daarom zegt Phil Popham toe dat de auto ontwikkeld wordt als 'wereldauto', zodat de Lotus ook op de lucratieve Amerikaanse markt hoge ogen kan gaan gooien.

Daarnaast wil Phil de praktische inzetbaarheid van de auto vergroten en verwacht hij meer infotainment gadgets in het interieur. Dat klinkt ons al erg on-Lotus in de oren, maar het is nodig om het bedrijf weer eens winstgevend te maken.

Nieuw motto

Volgens oprichter Colin Chapman was er maar één formule voor een goede sportwagen: "simplify, then add lightness". Met de ingewikkelde elektronische controlesystemen en gigantisch zware accupakketten in het vooruitzicht zal Lotus een andere slogan moeten gaan bedenken. Maar "Complicate, then add weight" klinkt toch niet zo pakkend.

Nieuws
  • Lotus Cars