Vorig jaar keerde Renault terug in de F1 met een eigen team, maar door de jaren heen bleef het altijd actief als motorenbouwer. Motoren die sinds het turbotijdperk helaas niet concurrerend zijn met de top, maar wie weet gaat dat nog komen. Op de Shanghai Auto Show presenteren de Fransen een concept van hoe een racer er volgens hen in 2027 uit zou moeten zien, wat een slim gekozen moment is om je mening te ventileren nu Liberty Media net de F1 met hulp van een stapel dollars uit Bernie Ecclestone's koude vingers heeft gewrikt.
Waar nagenoeg het hele deelnemersveld van de Formule 1 hardop mijmert over de terugkeer van V10-motoren gaat Renault met zijn fantasieën precies de tegenovergestelde richting op. Met de R.S. 2027 Vision zet het bedrijf een F1-racer neer die platter en elektrischer is dan ooit, met een actieve achtervleugel, actieve LED'jes in de enorme wielen, en een gehalveerde brandstoftank. Want milieu.
We zetten de voornaamste elementen van de R.S. 2027 Vision op een rij:
Dankzij actieve LED-verlichting in de wielen en bewegende aerodynamische delen moet het showelement van de F1 meer naar boven komen. Ook zaken als een transparante cockpit (die iets minder extreem openklapt dan bij het TreZor Concept) en transparante helmen moeten het racen dichter bij het publiek brengen.
Wederom grotendeels tegen de zin van fans en coureurs kiest Renault voor een gesloten cockpit, want zo is de coureur minder blootgesteld aan gevaarlijke elementen. Het is niet zo dat de F1-rijders tegenwoordig nog bij bosjes omkomen, maar veiligheidsfreaks doen er alles aan om elk gevaar te neutraliseren. Wat volgens Renault eveneens kan helpen is een voorgestelde vierwielbesturing en vierwielaandrijving. Want de bolides zijn met 722 kg immers nog niet zwaar genoeg en de nadruk moet toch vooral niet te veel op stuurmanskunsten komen te liggen.
Renault gaat zelfs zo ver dat het een autonome modus voorstelt die de besturing in het geval van een ongeluk overneemt. We zien het al voor ons: Max die nu nog in Brazilië de redding van zijn leven maakt wordt in de toekomst gecastreerd omdat de computer van zijn auto het overneemt. Lekker dan.
Het publiek moet meer betrokken worden bij het racen, in de vorm dat het minder afhankelijk is van wat de regie ze voorschotelt, maar meer zelf zijn informatie kan vergaren. Een voorbeeld is dat fans inzage krijgen in de telemetrie van hun favoriete coureur. Hier kunnen we inkomen: er is een schat aan data rond de F1, maak dat maar beschikbaar voor eenieder met een internetaansluiting (en een twitteraccount).
Tot slot moet de auto van de toekomst volledig elektrisch door de pits rijden en een halve brandstofcapaciteit hebben. Dat zou betekenen dat er per race nog maar 52,5 kg beschikbaar is, zeg maar wat er in de tijd van Senna bijna per rondje werd verstookt. Met wat voor motor Renault dit wil bewerkstelligen weten we niet, maar het woord 'viercilinder' lijkt ze op de tong te liggen.
Desalniettemin is het leuk om te zien hoe de constructeurs denken over de auto van de toekomst. F1 is per slot van rekening de koningsklasse, dus waarom zouden we daar niet wat vooruitstrevender zijn met hi-tech? Ja, zo'n grote LED-snor is overbodig, maar die heeft Renault er alleen opgeplakt omdat het zijn lichtsignatuur is. Er moeten per slot van rekening nog wel Méganes verkocht worden.