Smart gaat Chinese elektrische SUV's verkopen

Stadsauto-expert Smart moet er ook aan geloven: samen met het Chinese Geely gaat het merk een elektrische SUV op de markt zetten.

Smart gaat Chinese elektrische SUV's verkopen

In een tijd waar Fiat 500jes en Mini's groter zijn dan de gemiddelde Golf kun je als premium merk niet achterblijven. Zelfs niet als je bekend staat om het verkopen van een van de kleinste auto's ter wereld. Daarom heeft Smart aangekondigd binnenkort de compacte SUV-markt te gaan betreden met een nieuw, volledig elektrisch model.

Joint venture

De plannen werden gek genoeg aangekondigd in een post op LinkedIn door Smart Vice President of Sales & Marketing Daniel Lescow. Het project is onderdeel van een joint venture die moederbedrijf Mercedes-Benz in januari officieel aangegaan is met het Chinese Geely, tevens eigenaar van Volvo.

De relatie is vergelijkbaar met die met Renault: Mercedes neemt het ontwerp van nieuwe auto's voor zijn rekening, die vervolgens op platforms en techniek van Geely gebaseerd worden. Renault had naar verluidt geen trek om een opvolger voor de Twingo/Forfour tweeling te ontwikkelen, waardoor Mercedes uitweek naar Geely.

 SEA-platform

Het SEA-platform

Alle nieuwe elektrische Smarts zullen ontwikkeld worden op basis van Geely's SEA-platform. Dat staat voor Scalable Electric Architecture, vrij vertaald een modulair elektrisch platform dat meerdere formaten aan kan nemen. Harde cijfers over rijbereik en prestaties heeft Lescow echter nog niet. Ook zijn er geen nieuwe modelnamen bekend.

Made in China

Zoals je mag verwachten worden de nieuw Smarts in Hangzhou, China gefabriceerd. Het eerste nieuwe model moet in 2022 op de markt komen. Volgens Daniel Lescow mogen we een "nieuwe alfa in de stadsjungle" verwachten.

Verder wil hij inzetten op de extra ruimte, praktische eigenschappen en veiligheid die een volledig elektrische SUV kan bieden. Hij is ervan overtuigd dat de Smart SUV een marktleider zal worden. Wij wensen hem veel succes.

Nieuws
  • Zhejiang Geely Holding Group.