Brabus gaat los op elektrische Smart

Duitse tuner Brabus claimt als eerste ter wereld een elektrische auto te hebben getuned voor betere prestaties. De Smart Brabus Ultimate E Shadow Edition past overigens naadloos bij de Brabus 500 "Shadow OPS", die geen auto is, maar een boot.

Brabus haalt met gemak gigantische hoeveelheden paardenkrachten uit alle mogelijke motoren van Mercedii. Ook de Smarts van weleer ontkwamen daar niet aan, maar tegenwoordig zijn ze elektrisch aangedreven. Natuurlijk kunnen ook elektrieke wagens getuned worden, maar het is wel een stuk lastiger. 

De Brabus Smart Ultimate E Shadow Edition wordt in een oplage van 28 stuks gebouwd, om te passen bij de Brabus 500 "Shadow OPS". Niet geheel toevallig wordt dat jacht ook in een serie van 28 exemplaren gebouwd. Het elektrische Smartje heeft standaard 82 pk en dat is uiteraard niet genoeg voor Brabus. Ze ontwikkelden een Brabus PowerXtra met een vernieuwde methode om het koppel te controleren, een andere gaspedaalmodule en nog wat meer tweaks. Alle aanpassingen zorgden ervoor dat de batterijen hun lading makkelijker op de wielen kunnen loslaten. Het gevolg is een vermogen van 92 pk en een koppel van 180 Nm (dat is een stijging van 20 Nm).

Het stadswagentje De jachttender sprint door alle tuning in 10,2 seconden naar de honderd, maar heeft nog steeds dezelfde gelimiteerde topsnelheid van 130 kilometer per uur. Uiteraard pakte Brabus ook het uiterlijk aan in typische Bottrop-style. Het resulteert in een Smart die bepaald niet goedkoop is, in Duitsland ben je €64.900 kwijt, maar dan rol je wel met het uiterst groene A+ label. Dat is wel eens anders met een Brabus