Zo irritant rijdt het Tesla 'yoke'-stuur

Ome Elon heeft zijn Knight Rider fantasieën toch echt doorgezet. Maar hoe praktisch is zo'n K*TT stuur nou echt?

Zo irritant rijdt het Tesla 'yoke'-stuur

Het wiel hoef je niet opnieuw uit te vinden, zo gaat het gezegde. Die memo hebben ze bij Tesla echter niet gehad. Bij een opfrisbeurt eind januari kregen de Model S en Model X de optie van een 'yoke'. Dat is het type stuur dat je normaal vindt in een vliegtuig. Leuke gimmick, natuurlijk. Michael Nicht zou apetrots zijn, met z'n hoofd. Maar hoe praktisch is zo'n vierkant stuur nou eigenlijk?

Vierkant is niet nieuw

Het klinkt misschien gek, maar vierkante stuurwielen zijn niets nieuws. De afgrijselijke Austin Allegro had er bijvoorbeeld al zo'n apparaat, tot groot genoegen van grappenmakende autojourno's. In de jaren '50 was ook Chrysler druk bezig een soortgelijk ontwerp in z'n enorme landjachten te schroeven. Toch is er een belangrijk verschil met die sturen en de yoke van Tesla: ze hebben namelijk nog een volledige rand.

Het stuur van de Allegro leverde alleen maar flauwe grappen op.

Constant overpakken

In een video van YouTuber Chris B zien we wat voor invloed de vreemde vorm van het stuur heeft tijdens een doodgewone rit door een buitenwijk in een Model S Plaid. Door het gemis van een bovenste rand moet Chris constant overpakken.

Het doet nog het meest denken aan een Formule 1-auto in de Loews Hairpin op het circuit van Monaco. Door de extreme stuuruitslag in die bocht moeten de coureurs hun stuur met een hand loslaten.

In de Tesla Model S mag je dit dus constant doen bij de simpelste manoeuvres. We vragen ons af of de irritatie die dit opwekt het aanvinken van de optie wel waard maakt.

Elektrisch
  • Tesla, Wikimedia Commons
  • Chris B