Elon Musk mag Duits Tesla-bos toch omhakken

Afgelopen weekend moest Tesla onmiddellijk stoppen met het rooien van bomen op het toekomstige fabrieksterrein van de Europese Gigafactory bij Berlijn. De rechter wilde toetsen of alle regels wel waren gevolgd. Kennelijk is het sein okay gegeven.

Tesla Brandenburg

Het klinkt nogal hypocriet om een compleet bos om te hakken om daar een fabriek voor groene auto's neer te zetten. Toch is het minder belachelijk dan het lijkt. Tesla bouwt een nieuwe Gigafactory in Duitsland, vlakbij de hoofdstad Berlijn. Een omgeving die wel een economische boost kan gebruiken (voormalig Oost-Duitsland).

De eerste Europese Gigafactory komt in Brandenburg te staan en op de plek is nu nog een bos. Dat is echter geen eeuwenoud oerbos, maar een productiewoud dat in de jaren zestig van de vorige eeuw werd aangeplant voor houtproductie. De locatie is nu echter aangewezen als nieuwe vestigingsplaats voor de nieuwe Tesla-fabriek. Er staan alleen tientallen hectares bomen in de weg. Van de rechter mogen die geveld worden. Tesla heeft een plan om de bomen te vervangen en maakt ook nog het hele terrein schoon.

Er was haast met het rooien, want de bomen moeten weg zijn voordat het broedseizoen van de lokale beestjes begint. Milieu-organisaties (die overigens te kennen hebben gegeven dat ze niet tegen de plannen van Tesla zijn) hadden de rechter gevraagd om het omhakken stil te leggen. De vereiste vergunningen waren nog niet volledig afgegeven, en er moest een afweging worden gemaakt of de vergunningen uiteindelijk wel zouden komen. Kennelijk heeft de rechter inmiddels de procedures nauwlettend bekeken en geoordeeld dat alles volgens de regels gaat. Hij (M/V) liet gisteren weten dat het ruimen van het terrein gewoon mag doorgaan.

Goed nieuws voor Elon Musk, hij wil de fabriek volgend jaar al up and running hebben. Als het vellen der bomen echter nog een week had stilgelegen, was de kans dat de bouw ineens een jaar vertraging op zou lopen (vanwege die broedende natuurbeestjes).

Instant update: Overigens zijn niet alle groene jongens en meisjes het eens met de rechter. Inmiddels klimmen de tegenstanders van de bomenkap alweer in de bomen.