Elon Musk heeft geen zin om Tesla Model S Plaid+ te maken

De allersnelste versie van de Tesla Model S is bij het grofvuil gezet. Volgens ome Elon is de 1115 pk sterke Plaid+ helemaal niet nodig.

Elon Musk heeft geen zin om Tesla Model S Plaid+ te maken

Tesla en onvervulde beloftes gaan al jaren hand in hand. Het bedrijf is een expert in het aanprijzen van producten die er niet gerealiseerd worden. Zo wachten we al een tijd op de op papier indrukwekkende Semi, Roadster II en Cybertruck. Stuk voor stuk projecten die veel gepromoot werden investeerders aan te trekken, maar waar in de praktijk weinig van vernomen wordt.

Plaid+

Dat brengt ons bij de nieuwste generatie van de Model S. Bij de laatste update van de Model S en Model X in januari werd de Plaid+ aangekondigd. Met drie motoren, 1115 pk, een 0-100 tijd onder de twee seconden en een rijbereik van maar liefst 836 kilometer beloofde de auto de ultieme Tesla te worden.

Die plannen zijn echter van de baan. In een korte serie tweets om de lancering van de Plaid te promoten geeft Elon Musk aan dat de Plaid+ geschrapt is. De reden is heel simpel: de auto is gewoonweg niet nodig. Volgens Musk is de normale Plaid al zo snel dat er geen reden is om een overtreffende trap te produceren.

Plaid is goed genoeg

Daar heeft ome Elon eigenlijk ook wel een punt. Met 1018 pk en nul naar honderd in 2.1 seconden en een geclaimde topsnelheid van 322 kilometer per uur kom je niets tekort met een Plaid. Behalve op het gebied van range dan. Het accupakket van de Plaid levert namelijk 627 kilometer actieradius op. Toch een fors verschil.

Desondanks is de standaard Plaid volgens Musk de "snelste productiewagen aller tijden". Daar zullen ze bij Rimac wel andere ideeën over hebben. De Model S Plaid en Model X Plaid moeten in Nederland minimaal €119.990 opbrengen. Ga je voor de grotere X, dan daalt het rijbereik naar 547 kilometer en doe je vier tienden langer over de sprint.

Beide auto's zijn al te bestellen. De Plaid+ staat nog vermeld op de site, maar het knopje is niet meer aan te klikken. Wat er precies gebeurt met de aanbetalingen voor het geschrapte model is niet bekend. Naar alle waarschijnlijkheid worden de pre-orders omgezet naar de Plaid. Dat betekent wel dat Tesla een cheque van €30.000 euro mee zal moeten geven om het prijsverschil te compenseren.