Tesla maakt een nieuwe Roadster en hij wordt belachelijk snel

Temidden van de grote truck-onthulling waar iedereen op wachtte gooide Elon Musk er vannacht een verrassing in: er komt een nieuwe Roadster, a.k.a. de auto waar het voor Tesla allemaal mee begon. Zeer zieke specs incoming.

Als Tesla een bijbel zou zijn, dan was de Roadster zijn Genesis-boek. Ver voordat de Model S werd gelanceerd werkte het bedrijf aan zijn allereerste model: een Lotus Elise-chassis dat helemaal volgeduwd was met laptopbatterijen. De eigenaren van de Roadsters zijn de ware early adopters, wie wel eens in Amsterdam is kan een knaloranje exemplaar aan de grachten spotten.

Over een opvolger van de originele Roadster is vaak gespeculeerd, maar Tesla liet zich er nooit over uit. Wel bleef het upgrades voor de auto aanbieden als service naar de klanten toe. Op het Tesla-evenement kwam als verrassing plots een nieuwe Roadster uit Musks hoge hoed. Het is een 2+2-Targa, met een verwijderbaar glazen paneel boven de voorste inzittenden. Alles achter hen maakt deel uit van de structuur van de koets.

De nieuwe Roadster wordt volgens Tesla een sportwagen die zich kan meten met de beste supercars: een topsnelheid van 400+ km/u (250+ mph) en een 0-96-tijd van 1,9s, met dank aan een vierwielaangedreven layout met drie elektromotoren. Tesla profileert zich altijd flink op de sprintjes vanuit stilstand, dus vooral hier moeten de specs indrukwekkend zijn. Heel veel sneller dan 2 seconden gaat niet op normale banden, daar steken de natuurkundewetten een stokje voor.

Musk: “The point of all this is to give a hardcore smackdown to gas cars. These numbers sound unreal but they’re not.

De nieuwe Roadster krijgt dankzij een 200 kWh-accupakket een bereik van bijna 1.000 kilometer (620 mijl) en gaat $200.000 kosten. De eerste 1.000 exemplaren zijn Founders Editions, deze gaan $250.000 kosten. Gegadigden kunnen nu alvast 50 mille aanbetalen, wat Tesla bij een volledige boeking toch weer $50 miljoen aan liquiditeit oplevert. De eerste levenstekenen bekijken kan hier, in 2020 moet de Roadster er komen.