Officieel. Tesla Semi truck is in Nederland te bestellen

Een maandje na de officiële voorstelronde kan truckend Nederland nu ook de Tesla Semi bestellen. Om echt mee te tellen moet je ook meteen een flink bedrag van de €170.000 die de trekker kost overmaken.

Na de Verenigde Staten en Canada heeft Tesla vandaag een paar Europese landen toegevoegd waar je de Semi-truck met een bereik van 800 kilometer kunt bestellen en Nederland is daar een van. Verder zijn elektrovoorloper Noorwegen en Groot-Brittannië uitverkoren. Voor Tesla is het heel makkelijk om daar ook wagens te verkopen: door de centrale zitpositie hoeven ze geen aparte versie voor de linksrijders te ontwikkelen. Wie geïnteresseerd is kan naar de website van Tesla en meteen een truck bestellen (en aanbetalen).

Om serieus te worden genomen door Tesla moet je met een creditcard €4.000 overmaken bij de bestelling. Vervolgens moet je binnen tien dagen de overige €166.000 met een bankoverschrijving op de rekening van Elon Musk het bedrijf storten. Wie meer dan één truck tegelijk bestelt moet het overgeschreven bedrag voor iedere volgende truck vermeerderen met €170.000.  

Wie geen zin heeft om een van de eerste Semi's uit de Founders-Serie te hebben, kan ook voor een gewone versie gaan (die dus pas na de eerste duizend exemplaren gebouwd gaat worden). Daarvoor hoef je maar een aanbetaling van tien procent te doen, dus na de eerste €4.000 moet je nog €13.000 gireren aan Tesla.

De 1,7 ton voor de Founders-Serie is een aanbetaling (er komt onder andere nog belasting en transport naar Nederland bij), dus het grote rekenen kan nog steeds niet beginnen. We hebben geen idee wat de uiteindelijke vrachtwagen gaat kosten. Daarnaast is de belangrijkste variabele nog niet bekend: total cost of ownership. Zo lang je die niet weet, kun je als transportondernemer niet berekenen of het zin heeft om over te stappen op de vrachtwagens van Tesla.

Het Nederlandse bedrijf Breytner, dat uitsluitend elektrische vrachtwagens gebruikt, claimde onlangs dat ze als eerste in ons land een Semi hadden besteld. We zijn benieuwd of er ook Nederlandse bedrijven zijn die het aandurven om een paar ton over te schrijven voor een truck waar nog nooit iemand in heeft gereden.