Mexicaanse kartels smokkelen drugs in lokaal geproduceerde Fords

'Make America baked again'.

Muur of geen muur, wanneer er geld te verdienen valt vinden organisaties altijd wel een manier om drugs en andere contrabande de VS in te smokkelen. Doordat de uithalers zaten te snurken ontdekten de Amerikaanse autoriteiten voor $1 miljoen aan drugs in de reservebanden van nagelnieuwe Ford Fusions die vanuit de Mexicaanse fabriek naar dealers getransporteerd waren. En wanneer we 'drugs' zeggen, bedoelen we scruffy Mexican weed, daar is kennelijk nog steeds een markt voor in de staten waar het nog niet legaal is.

Tijdens een inspectie van nieuw geleverde auto's kwamen medewerkers van een tweetal Ford-dealers in Ohio en Pennsylvania tot de ontdekking dat er 217,5 kg wiet was meegekomen in 15 Ford Fusions (het zustermodel van onze Mondeo, red.). De rookwaar was netjes in halve maanvorm verpakt in de reservewielen. Koren op de molen van president Trump (lol) natuurlijk, voor wie het een doorn in het oog is dat Amerikaanse fabrikanten in Mexico produceren.

Een woordvoerder van Ford wast ondertussen haar handen in onschuld, door te stellen dat de drugs absoluut niet in de fabriek of op het exportterrein in de auto's terecht is gekomen. Waar dan wel precies is niet bekend. De auto's zijn per trein vanuit Mexico naar de VS vervoerd.

Het hele verhaal van drugs in banden komt eenieder die de serie Better Call Saul volgt ongetwijfeld bekend voor. Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht, zullen we maar zeggen. In het verleden zagen we al diverse manieren om marijuana de Mexicaans-Amerikaanse grens over te smokkelen: het wietkanon was hier één van de creatievere van. Overigens staat dit laatste geval niet op zichzelf: in april van dit jaar werd een identiek geval bij een andere Ford-dealer ontdekt.