Tesla mag Model 3 niet meer "veiligste auto ooit noemen"

In oktober vorig jaar claimde Tesla dat de Model 3 de beste score ooit behaalde in de crashtests van de NHTSA, de Amerikaanse RDW. Die overheidsinstantie wil nu dat Tesla daarmee stopt. Dat is vreemd, want het is gewoon waar.

De Amerikaanse NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) heeft Tesla opgedragen om te stoppen met de claim dat de Model 3 voor inzittenden de veiligeste auto ooit getest is. Volgens de overheidsinstantie kan het testrapport niet dienen voor het maken van een ranglijst en daarom moet Tesla niet doen alsof de overheid een ranglijst geeft. Het enige wat de NHTSA (volgens de NHTSA) doet is nul tot vijf sterren uitkeren voor de veiligheid van een auto.

Tesla kreeg daarom een brief van de juridische afdeling van de Amerikaanse variant van de RDW met daarin een cease and desist-opdracht (stoppen en niet meer doen). De advocaten van Tesla waren echter niet bepaald onder de indruk en benadrukten dat een ranglijst nou juist wel te maken valt. Ook Autobahn concludeerde dat in oktober vorig jaar na onderzoek van de gegevens de de NHTSA openbaar maakte. Daaruit bleek dat de Model 3 daadwerkelijk op alle vlakken hoger scoorde dan de andere auto's.

Omdat bijna de helft van de auto's tegenwoordig een vijfsterrenrating krijgt van de botsproefinstanties is juist die extra informatie handig voor de kopers. Dat is althans wat Tesla stelt in de correspondentie met de NHTSA waarop de Amerikaanse WOB-site plainsite.org de hand wist te leggen

Het lijkt erop dat Tesla uiteindelijk gelijk heeft gekregen (het artikel staat nog gewoon online), maar dat ze wel het voorbehoud maken dat je natuurlijk veel zwaarder gewond kunt raken als er een vrachtwagen over je heen rijdt, dan wanneer je in botsing komt met een veertje. Het blijven natuurlijk Amerikanen, dus dat moet wel even worden uitgelegd.