GM gaat elektrisch: 20 nulemissievoertuigen in 2023

Net als alle andere grote autofabrikanten komt nu ook General Motors (GM) in de benen voor wat betreft de elektrische auto. Binnen nu en anderhalf jaar krijgen we twee nieuwe EV's, daarna loopt dit aantal hard op.

Het lijkt nog maar gisteren dat een naar binnen gekeerd GM de voeling met de realiteit volledig kwijt was, en zich temidden van exploderende olieprijzen doodleuk bleef richten op meer, meer, meer slurp-SUV's. Want de wereld houdt buiten Noord-Amerika op, en een viertraps automaat kan prima nog in de 21ste eeuw immers.

Inmiddels is ook bij GM de knop om, en alles wat er voor nodig was was een faillissementje in 2009 en een paar CEO-wisselingen. Ondertussen staat, heel progressief, een vrouw aan het hoofd van Amerika's grootste autofabrikant; deze Mary Barra ziet ook wel dat de elektrische auto er op een gegeven moment aan zit te komen als serieuze concurrent van conventionele wagens. Kom er dus maar in met dat elektro-offensief

In 2023 wil GM wereldwijd twintig nieuwe elektrische- of brandstofcelauto's hebben uitgerold. Op kortere termijn: in de komende 18 maanden lanceert GM twee nieuwe volelektrische auto's, 'based off learnings from the Chevrolet Bolt EV'. Deze auto kennen we hier als Opel Ampera-e, waarvan er tot en met afgelopen augustus 59 op Nederlands kenteken werden gezet.

Wat er daarna volgt wordt een mix van elektrisch en waterstof, 'depending on the unique requirements'. We vermoeden dat elektrisch rijden door andere wetgeving eerder relevant wordt in Europa dan in de VS, maar laten we China niet vergeten. De ogen van GM zullen met name op de Chinese markt gericht zijn, te meer omdat de enige overgebleven Europese fabrikant onlangs voor 2,2 miljard aan de Fransen werd verpatst. Een elektrisch sublabel behoort tot de mogelijkheden, maar 'General Electric' zal dat helaas niet gaan heten: deze naam wordt al gebruikt door een niet zo heel makkelijk over te nemen bedrijfje.

Van de Amerikaanse Grote Drie lijkt Ford zich vooralsnog het meest met de technologie van de toekomst bezig te houden, maar dinosaurus GM wordt de laatste jaren ook wakker. Chrysler - de kleinste van de drie - lijkt het nog even aan te kijken en dat kan nog, aangezien het merk buiten Noord-Amerika praktisch niet bestaat. Die Hellcats, Demons en RAM-pickups blijven nog wel even verkopen.