Opel Ampera-e, daar win je GroenLinks-zieltjes mee

Opel gaat, als verwacht, een Chevrolet Bolt-rebadge verkopen. Zijn naam is wat verrassender: Duitsmediaas zetten vooraf in op 'Blitz', maar het werd 'Ampera-e', een hommage aan het vorige plugin-muesligebakje, en tevens wielen van Carice.

Opels moederconcern General Motors heeft eindelijk zijn eerste zo begeerde volledig elektrische auto bij de lurven: de Chevrolet Bolt. Deze auto laat zich typeren als 'BMW i3 meets 2 Serie Active Drama', maar dan met een geslaagdere lijn (vooral aan de zijkant). De auto werd begin januari met groots vertoon op de CES in Las Vegas onthuld, en koud een maand later weten we zeker dat er een Opelversie van komt; deze Ampera-e bestormt vanaf  2017 - fluisterstil - de Europese markt.

De Ampera-lijn begon zijn leven in 2009, toen de plug-in hybride Ampera werd onthuld op de autosalon van Genève. Daarna ontpopte hij zich tot de lieveling van Nederland, met als gezegd Carice van Houten als uithangbord, minister Maxime Verhagen die 'm kwam rijden, alles. De auto dankte zijn populariteit niet aan het feit dat iedereen en zijn moeder hem superbeeldschoon vond, maar aan het feit dat hij voor een appel en een ei te rijden was. Leaserijders denken nou eenmaal eerst met hun portemonnee, en dan pas met hun organen.

Op jaarbasis werden er in de goede tijd zo'n 4.000 modellen van de Ampera en broertje Chevrolet Volt weggezet, tot de extreme voordeeltjes in 2014 er af gingen. Gevolg: de verkoop kelderde met 99%, en dat is geen grap. In het eerste half jaar van 2014 werden er slechts 9 modellen op kenteken gezet. Maar het is wat makkelijk om de Ampera er op aan te vallen, het inconsistente Nederlandse belastingbeleid was de hoofdschuldige. Daarnaast: het is een product van zijn tijd, en dergelijke nieuwe techniek ontwikkelt zich nou eenmaal rap.

Flash forward naar 2017: de Ampera-e komt, en hiermee heeft Opel een instrument om vooral auto's als de Nissan Leaf en Renault Zoe het leven zuur mee te maken. Hoewel, de Opel oogt iets groter en ruimer, en hangt qua design dan ook meer op Crossover. Met het aanwezige accupakket moet ca. 320 kilometer op één lading gereden kunnen worden.

Een groot voordeel voor Opel Nederland is dat de bijtellingsregels tot 2020 voor elektrische auto's onveranderd blijven, en MRB-vrijstelling houden ze ook. Ze krijgen derhalve niet zoals met de Ampera te maken met wetgeving die letterlijk elk half jaar verandert.

Ook al komt de Ampera-e qua wetgeving in rustiger vaarwater, verwacht niet dat hier evenveel van weggezet gaan worden als Astra's of Corsa's. Een elektrische auto is nog steeds relatief duur, en er kleven nog te veel praktische nadelen aan voor massa-acceptatie. Maar voor het imago is het natuurlijk primadeluxe, en bovendien: Chevrolet had die hele auto al ontwikkeld, dan ben je gek als je er geen Opel-badge op klapt, en er de Europese markt mee opgaat.

Over de details van de EV is GM vooralsnog zeer spaarzaam, maar het ding komt dan ook pas in 2017. Alle specificaties krijgen we te zijner tijd wel druppelsgewijs gevoerd.