McLaren gaat klassiekers restaureren en certificeren

McLaren Special Operations roept een nieuw programma in het leven: F1 Certified. Onder deze naam gaat het F1-supercars checken en certificeren. De aftrap is gedaan met een volledig gerestaureerde en gecertificeerde F1 GTR Longtail '25R' uit 1997.

McLaren heeft bekend gemaakt dat het Ferrari achterna gaat. De (jong-)klassieke bolides kunnen vanaf nu worden gecertificeerd op echtheid, historie en specificaties. Iets wat de Italianen alweer een tijdje doen met het Ferrari Classiche-programma, gaan de Britten bij McLaren Special Operations onderbrengen. Om de nieuwe tak van sport feestelijk de wereld in te helpen, lieten de ambachtslieden uit Woking hun eerste project zien: een unieke Le Mans-winnende 25R McLaren F1 Longtail uit 1997.

Het idee van het programma is om eigenaren en toekomstige kopers van F1's een stuk meer zekerheid te geven over de auto's (en daarmee de prijs wat verder op te krikken). Het programma achterhaalt de volledige historie van de auto, checkt het weg- en circuit-gebruik en kijkt na of het onderhoud volgens de specificaties en met originele onderdelen gedaan is. Komt de F1 in kwestie met vlag en wimpel door dit proces, dan krijgt hij een officieel certificaat mee. De eigenaar krijgt ook nog een mooi ontworpen boek waarin de hele historie van de auto beschreven wordt.

De Le Mans-winnende McLaren F1 25R die ter ere van het nieuwe programma getoond werd, is een van de drie Longtails die voor het raceseizoen van 1997 gemaakt werden. De auto heeft in totaal acht jaar geracet en heeft dus een redelijk zwaar leven gehad. Iets wat nu niet meer te zien is om dat hij door het F1 Certified-programma volledig volgens specificaties gerestaureerd is. Om dit zo authentiek mogelijk te doen zijn hiervoor bijna alleen oude onderdelen uit die tijd gebruikt. De enige uitzondering hierop is het lampje op het dak. Deze is afkomstig van een vliegtuigvleugel.

De 25R was voor McLaren de uitgelezen kans om het nut van het programma te tonen. Het kon hiermee laten zien wat eigenaars van F1's kunnen verwachten als ze zich aanmelden voor het programma. Op dit moment bestaan er 106 McLaren F1's, slechts 28 hiervan zijn GTR's. Ze zijn allemaal gemaakt tussen 1993 en 1998.