Pirelli wil een concurrent in de Formule 1

Sinds 2011 rijden alle Formule 1-wagens op een compound dat uit de ovens van Pirelli komt. Er is alleen keuze in de rubbermix, meer smaken zijn er niet. Vanaf 2019 kan dat veranderen en Pirelli zou ook graag een concurrent in de pitstraat zien.

Sinds 2006 rijden alle Formule 1-auto's altijd op banden van dezelfde fabrikant. De laatste fabrieksstrijd die werd gevoerd was die tussen Bridgestone en Michelin, maar sinds 2007 is het altijd een eenheidsband die de strijd bepaalt. De wedstrijd wordt wel bepaald door het rubbercompound, maar niet voor de strategische keuze die al voor het seizoen moet worden gemaakt: 'welk merk rubber schroeven we onder onze auto?'

Pirellibaas Marco Tronchetti Provera is klaar voor wat meer uitdaging. Tegen Motorsport.com zei de Italiaan: "We racen overal ter wereld, alleen en tegen anderen. We houden van competitie. Wanneer we tegen anderen racen, winnen we. We zijn klaar voor competitie, met wie dan ook. Ik heb niet gehoord dat dat zal veranderen."

Het antwoord op de vraag naar meer concurrentie duidt er in ieder geval op dat Pirelli van plan is om na de afloop van het huidige contract door te blijven gaan in de Formule 1. "We zijn toegewijd. We zien F1 nog altijd als de meest aantrekkelijke raceklasse ter wereld. Pirelli is wereldwijd de grootste leverancier in de autosport," aldus Tronchetti Provera.

Naast Pirelli vinden ook de fans dat meer rubberconcurrentie welkom is. Onderzoek wees uit dat bijna 70% van het publiek de rubberkeus open wil stellen voor meer bedrijven, het zal meer concurrentie op de baan teweegbrengen. En wellicht zou het ook interessant zijn als de rijders zelf het bandenmerk mogen kiezen, dat zal de onderlinge verschillen nog groter kunnen maken.