Pirelli test F1-auto's met 25% bredere banden

Formule 1-auto's moeten weer stoer worden en daarom gaat de FIA bredere banden invoeren. Vandaag kregen we ze voor het eerst in actie te zien.

Nu voert de FIA elke week wel een nieuwe regel in om de sport te verbeteren, maar deze is daadwerkelijk interessant. De rubbertjes die momenteel door Ferrari worden getest zijn 25 procent breder dan de huidige banden. Ze doen denken aan de jaren 70 en 80 (zie hier, hier en hier) waarin de coureurs reden met gigantische achterbanden om maar zoveel mogelijk grip te hebben.

Voordat de nieuwe banden volgend jaar ingevoerd worden, moeten de teams ze natuurlijk eerst uitgebreid testen. Sebastian Vettel trapt vandaag het testprogramma af op Ferrari's circuit Fiorano. Omdat de FIA niet wil dat Ferrari voordeel haalt uit deze extra test, moet Vettel met een auto uit 2015 rijden die is aangepast om het effect van de moderne aerodynamica te simuleren.

Naast Ferrari zullen ook Red Bull Racing en Mercedes een paar dagen met de nieuwe rubbers op pad gaan. Aan het eind van het seizoen mag tenslotte de rest van het veld ook een aantal ronden met de nieuwe banden maken. Als iedereen tevreden is over het extra brede materiaal, dan zullen de nieuwe banden volgende jaar de standaard worden.

De bredere banden zien er niet alleen beter uit, maar bieden ook nog een flinke lading extra grip. Daarnaast zullen de nieuwe regenbanden meer water kunnen afvoeren, waardoor een baan eerder droog gereden wordt. Hopelijk zorgt dit ervoor dat de Formule 1 langer kan doorrijden tijdens een buitje en blijven de rode vlaggen vaker binnen bij slecht weer. Dat nieuwe rubber biedt dus alleen maar voordelen, voor zover wij kunnen zien. In 2017 rijden de teams met de maten 305/670-13 aan de voorkant (nu 245/660-13) en 405/670-13 aan de achterkant (nu 325/660-13). De velg blijft dus wel een miezerige 13 inch en de hoogte van de band neemt fractioneel toe.