Alpine: 'Oneerlijk dat Frankrijk van F1-kalender moet verdwijnen' 

Alpine CEO Laurent Rossi is zwaar teleurgesteld dat de Grand Prix van Frankrijk opnieuw aan zijn einde gekomen is. Volgens de Fransman is het oneerlijk dat een autosportland zoals Frankrijk geen plek meer heeft op de F1-kalender.

Alpine: 'Oneerlijk dat Frankrijk van F1-kalender moet verdwijnen' 

Onder de vleugels van Liberty Media is de Formule 1 druk bezig steeds meer uit te breiden in nieuwe markten. Recent werden Qatar, Saoedi Arabië, Miami en Las Vegas toegevoegd, en zijn er al gesprekken gestart met het Zuid Afrikaanse Kyalami.

Aangezien er een maximum van 24 Grand Prix is zorgt dit er echter voor dat de traditionele Europese evenementen onder druk komen te staan. Dit seizoen zijn het Spa Francorchamps en Paul Ricard die onder vuur zijn komen te liggen. Het Franse circuit organiseerde afgelopen weekend naar alle waarschijnlijkheid z'n laatste Grand Prix.

Niet eerlijk

Het merendeel van de fans zal de vrij zielloze baan met z'n enorme runoff en psychedelische kleuren niet gaan missen, maar voor Alpine-opperhoofd Laurent Rossi is het een groot verlies. Met Paul Ricard verdwijnt namelijk wederom de Grand Prix van Frankrijk. Het land moest het tussen 2009 en 2017 ook al doen zonder F1-race. Volgens Rossi is dat voor een autosportgigant als Frankrijk niet eerlijk:

“[Ik ben] heel erg teleurgesteld. Ik praat er niet over als manager van een Frans team, of zelfs als een Franse burger. Het gaat er meer om dat ik denk dat Frankrijk een racebolwerk is. Het heeft een hoop gegeven aan de sport. Er is een groot publiek, veel fans. Het zou een beetje oneerlijk zijn, zou ik zeggen, om een mijlpaal zoals de Grand Prix van Frankrijk van de kalender te verwijderen. Ik denk dat het vreemd zou zijn, maar ik hoop dat het blijft."

Het grote geld

Hoewel voorstellen voor een terugkeer naar Magny Cours, Le Mans Bugatti en een nieuwe race op de straten van Nice de ronde doen is de kans erg klein dat Frankrijk in de toekomst een plek op de kalender zal krijgen.

Het land is in vergelijking met groeimarkten zoals China, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten simpelweg niet financieel interessant. Eerlijk is het wellicht niet, zoals Rossi suggereert, maar het is helaas onvermijdelijk. Nu de F1 gerund wordt als een show in plaats van een sport zal de organisatie altijd voor het grote geld gaan. Lange tradities en een rijke geschiedenis koop je op korte termijn nu eenmaal niets voor.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, FIA Pool