Gasly over tractor-incident: 'Het is niet respectvol tegenover Jules Bianchi'

Pierre heeft de beslissingen van de wedstrijdleiding ten strengste veroordeeld. Het feit dat er een tractor op de baan gestuurd werd onder safety car condities is volgens de Fransoos een grote middelvinger naar de acht jaar geleden tragisch verongelukte Jules Bianchi.

Gasly over tractor-incident: 'Het is niet respectvol tegenover Jules Bianchi'

In de openingsfase van de verregende Grand Prix van Japan heeft Pierre Gasly naar eigen zeggen doodsangsten uitgestaan. Nadat Carlos Sainz de muur raakte en Alex Abon stilviel met een motorprobleem werd de safety car ingezet om opruimwerkzaamheden mogelijk te maken.

Nog voordat er met de rode vlag gezwaaid werd waren er echter al een tractor op de baan om de auto's te ruimen. Op dat punt kwam Gasly net voorbij na een pitstop voor een nieuwe neus, nadat hij een reclamebord dat Carlos Sainz de baan op gekegeld had geraakt had. Pierre probeerde op snelheid de trein achter de safety car bij te halen toen hij de tractor voor zijn neus kreeg.

Geen informatie

Gasly zag de machine pas erg laat, en schrok zich op dat moment dood. Over de radio tierde hij richting zijn team en de wedstrijdleiding over de situatie. Na de rode vlag was hij in woedende toestand te zien in de pits. Na de race kwam hij voor de microfoon van F1's Lawrence Barretto zijn verhaal doen.

Een emotionele Pierre legde uit hoe erg de situatie hem aangegrepen had. De omstandigheden waren immers vrijwel gelijk aan die rond het dodelijke ongeval van Jules Bianchi in 2014:

"Weet je, we hebben allemaal een goede vriend van ons verloren acht jaar geleden. We houden denk ik allemaal van Jules. We hebben allemaal veel geleden na het ongeluk dat gebeurd is. En ik begrijp gewoon niet waarom we acht jaar later een tractor op deze baan moeten zien onder deze omstandigheden."

"We riskeren ons leven, we geven ons alles. Maar ik begrijp gewoon niet waarom we niet een minuutje langer konden wachten voordat de tractors daarheen gestuurd werden. En ja, ik schrok natuurlijk heel erg."

Tragische afloop

Gasly legde de nadruk op de levensgevaarlijke situatie die met de tractor gecreëerd werd. Het apparaat stond volgens de Fransman gewoon op de racelijn, precies op de plek waar Carlos Sainz eerder de controle verloren had. Pierre wees erop dat hem precies hetzelfde had kunnen gebeuren:

"Carlos verloor zijn auto de ronde daarvoor op precies diezelfde plek.Er was geen informatie over dat die tractor [daar was]. Hij stond niet op het grind, hij stond op de racelijn. En ik ging erlangs met 200 kilometer per uur."

"Als mij hetzelfde gebeurt was als Carlos dan had ik hier niet gestaan. Vandaag ben ik gewoon extreem dankbaar dat ik mijn familie en mijn geliefden zal kunnen bellen, want de afloop had veel tragischer kunnen zijn."

Geen respect voor Bianchi

Sinds 2014 heeft de Formule 1 krampachtig geprobeerd de veiligheid te vergroten, met onder andere de halo en versterkte , loodzware chassis als resultaat. Volgens Gasly is al die goede wil op Suzuka echter in rook opgegaan. Het op de baan stuur van de tractor getuigt namelijk van een gebrek aan respect richting Jules Bianchi en zijn nabestaanden:

"En ik denk niet dat het respectvol is richting Jules en zijn familie en iedereen die geleden heeft na zijn verlies. Ik vind dat het onnodig was om die tractor daar neer te zetten. Ik ben natuurlijk extreem geschrokken."

"Ik denk dat we op een iets andere manier met deze situatie om hadden kunnen gaan. We er vragen al om sinds [Bianchi's) crash, dat we geen tractoren willen zien op de baan en dat ze gewoon moeten wachten tot we terug zijn in de pits bij zo'n soort situatie."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool