Sainz ondanks alles trots op 'jong' Ferrari: 'We leren nog steeds'

Ondanks een dramatische tweede seizoenshelft voor de Scuderia ziet Carlos Sainz geen reden tot paniek. Volgens de Spanjaard horen de grove fouten van het team allemaal bij een leerproces. Carlos is er trots op dat het team al zover gekomen is.

Sainz ondanks alles trots op 'jong' Ferrari: 'We leren nog steeds'

Na de wintertests en de eerste paar Grand Prix leek Ferrari de grote belofte van 2022 te worden. Vijftien jaar na de laatste titels had de Scuderia eindelijk de vorm om Mercedes en Red Bull te kunnen verslaan. Althans, zo leek het. Door strategische blunders, rijdersfouten, technische malheur en de rap ontwikkelende Red Bull is er van de titelkansen vrijwel niets meer over.

Jong team

Volgens tweede rijder gedeeld eerste rijder Carlos Sainz is er echter geen man overboord. De fouten en tegenslagen voor het team horen er namelijk gewoon bij. De Scuderia is immers nog een zeer jong team: Mattia Binotto is nog maar net drie jaar aan de macht, en Sainz kwam pas in 2020 bij het aanschuiven ter vervanging van Sebastian Vettel.

De Spanjaard meent dat er binnen die tijd geen titelwinnend team opgezet kan worden en is dus trots op wat er wél bereikt is. Na het power unit schandaal viel Ferrari immers terug naar de middenmoot in 2020 en was het met afstand het derde team in 2021. Het feit dat er dit jaar weer races gewonnen werden is al goed genoeg voor Carlos:

“Het is een goede reactie van ons team, dat volwassen aan het worden is. Een team dat een hoop aan het leren is van dit moeilijke jaar, en een team dat een enorme stap voorwaarts heeft gedaan vergeleken met vorig jaar wats betreft onszelf in een winnende positie zetten."

Leren van de blunders

Sainz gaat bovendien in tegen de grootspraak van teambaas Matta Binotto eerder in het seizoen. De Zwitserse-Italiaan durfde na de successen in de openingsfase te claimen dat de Scuderia alle overgebleven races zou kunnen winnen. Bovendien zou de aanpak en het personeel niet veranderd hoeven worden.

Carlos denkt echter dat het team juist veel leert van alle blunders, waardoor ze in de laatste zes races van 2022 én volgend jaar een echte bedreiging kunnen worden voor het op dit moment oppermachtige Red Bull:

Maar we maken nog steeds fouten, we leren nog steeds. Het is denk ik een jong team en we zijn jong in onze samenwerking. Ik denk dat er vooruitgang geboekt is dit jaar en ook al is het een moeilijke tweede helft van het seizoen, denk ik dat we een hoop kennis gaan opdoen [van dit seizoen] om te gebruiken in de laatste paar races en om er volgend jaar weer voor te gaan."

Zonder penalties

Op Monza leek de Scuderia competenter dan ooit, aangezien er geen echt grote fouten gemaakt werden. Volgens Sainz had het team dan ook een flinke vuist kunnen maken naar de razendsnelle Max Verstappen als ze twee auto's aan de kop van het veld hadden gehad.

Door een motorpenalty was Carlos echter veroordeeld tot een start in de achterhoede. Tijdens de race toonde hij enorme pace op zijn weg naar een vierde plek, waardoor de Spanjaard ervan overtuigd is dat hij samen met Leclerc de aanval op de Nederlander had kunnen openen. Op voor Ferrari gunstigere circuits zoals Singapore verwacht Sainz er weer volledig bij te zijn:

“Als ik geen penalty had gehad en we met beide auto's aan de kop stonden, dan hadden we Max onder veel druk kunnen zetten. Helaas moest ik een penalty nemen, waardoor we de strategie niet konden opsplitsen. Dus ik denk dat we Max achterlieten met de keuze om het tegenovergestelde te doen van Charles."

"Ik denk dat als we stoppen met penalties nemen en we naar gunstige circuits gaan zoals Singapore en ik er bij ben, dan zullen we twee auto's hebben. Niet om te gokken, maar om te spelen met Max en ik denk dat we in een betere positie zullen zitten. Ik denk dat het feit dat ik we niet bij was, met de pace die ik had, nadelig was [op Monza]."

Formule 1
  • ProShots / SIPA USA / Panoramic / Zuma Press