Alonso verzweeg los wiel om penalty te voorkomen

De oude meester liet zich tijdens de GP van Oostenrijk van zijn meest sluwe kant zien. Na een verknalde pitstop verzweeg hij een los wiel om zonder penalty nog een stop te kunnen doen. El Plan werkte perfect.

Alonso verzweeg los wiel om penalty te voorkomen

Het weekend op de Red Bull Ring ging voor Fernando Alonso niet bepaald over rozen. Na problemen met de vloer tijdens de kwalificatie en een ECU-issue bij de Sprint - waardoor hij niet eens kon starten - stond hij voor een grote uitdaging op de zondag.

Alonso vocht zich dapper naar voren, maar tijdens de Virtual Safety Car veroorzaakt door de motorplof van Carlos Sainz ging het wéér mis. Het team haalde hem naar binnen voor een verse set Pirelli's, maar was door een probleem gedwongen hem opnieuw binnen te halen.

Box again

Het door het team niet nader genoemde probleem bleek een loszittend linker voorwiel te zijn, maar via de boordradio liet Fernando helemaal niets merken.

Met het simpele 'Box again' gaf hij aan dat er iets mis was, maar niet precies wát. Zo probeerde hij onmiddellijke bemoeienis en ingrijpen van de stewards te voorkomen. Bij de tweede poging bleven de wielen wel hangen, en kon Alonso op weg naar een gezien de omstandigheden puike tiende plek.

El Plan

Ondanks het sluwe optreden van Alonso kreeg de FIA uiteraard alsnog lucht van het incident. Na het bekijken van de camerabeelden kwamen de stewards echter tot de conclusie dat het team überhaupt niets aan te rekenen viel.

De pitstop procedure verliep immers volgens plan en het wiel werkte zich pas op de baan los. Van een 'release in unsafe condition' was daarmee geen sprake. De extra tijd die Fernando door zijn stilte aan de stewards gaf om alles grondig te onderzoeken zo zomaar geholpen kunnen hebben bij het bereiken van die conclusie. El Plan was duidelijk weer in volle gang in Oostenrijk.

Formule 1
  • BWT Alpine F1 Team
  • Marcel Fischer