Ferrari komt met slappe verklaring voor drama-stop Zandvoort

Ferrari's hoofd strategie Iñaki Rueda kreeg de ondankbare taak om de beschamend slechte eerste stop van Carlos Sainz op Zandvoort uit te leggen. In een video op LinkedIn zette de Italiaan een bijzonder slappe verklaring voor de blunders uiteen.

Ferrari komt met slappe verklaring voor drama-stop Zandvoort

Het is inmiddels een traditie geworden: elke Grand Prix is er minimaal één grote, opzichtige blunder van Scuderia Ferrari. Je zou er inmiddels een drankspelletje van kunnen maken, maar dan ben je je lever niet zeker. Op Zandvoort was het wederom raak toen Carlos Sainz naar binnen kwam voor zijn eerste pitstop van de dag.

De Spanjaard kwam zonder problemen naar binnen, maar zijn pit crew was nog lang niet klaar om aan de slag te gaan. Ondanks een kleine vertraging wisten de monteurs de situatie relatief snel op te lossen. Althans, drie van hen. De vierde man moest noodgedwongen een toeristische route nemen met de linker achterband, waardoor Sainz Jr. uiteindelijk maar liefst twaalf seconden stil stond.

Haast vanwege undercuts

In een video op LinkedIn heeft Ferrari's hoofd strategie Iñeka Rueda een dappere poging gedaan om de blamage weg te praten. Volgens het Italiaanse meesterbrein begon de saga met druk vanuit Mercedes en de Red Bull van Sergio Perez. Het risico op een undercut deed het team besluiten om Sainz ongepland naar binnen te halen:

"De eerste pitstops kwamen vrij vroeg. Mensen begonnen te stoppen rond ronde 10, 12, 13, 14, Dit gaf ons een window om in te stoppen. Met Carlos zaten we onder druk, we hadden twee Mercedessen en één Red Bull die potentieel een undercut konden doen op Carlos. Een undercut op dat punt van de race zou betekend hebben dat Carlos ze de positie zou geven. Carlos' pitstop kwam later dan gebruikelijk omdat we reageerden op Perez."

Half tijdgebrek

De beslissing om Carlos naar binnen te halen kwam laat, maar niet té laat. De helft van de operatie ging namelijk goed: Sainz wist dat hij naar binnen moest en kon zonder problemen de pitsstraat halen. Volgens Rueda had de pit crew echter simpelweg niet genoeg tijd gekregen om te reageren:

"De beslissing om te stoppen heeft twee factoren: één is het bericht van ons naar de coureur en de andere is ons bericht naar de pit crew. Het bericht naar de coureur kwam in dit geval op het juiste moment, Carlos had geen probleem om de box in te komen, he wist dat hij naar binnen moest, hij had genoeg tijd om de pitstraat te halen."

"Het bericht naar de pit crew komt normaal rond 23 of 24 seconden (van tevoren), maar in dit geval reageerden we op Perez en dus kwam het later. We gaven onze pit crew maar 17 seconden om te reageren. Onze pit crew heeft deze tijd nodig om naar buiten te komen naar de pit box en klaar te zijn voor wanneer de coureur aankomt. Onze wheelgunners en bandenverwijderaars kwamen naar buiten en de bandenbevestigers kwam door het pitstopgebied heen."

Smalle pitstraat

Als laatste factor in de ramp wees Rueda naar de smalle pitstraat van het Nederlandse circuit. Door het gebrek aan ruimte kon die laatste bandenman niet zomaar langs de linkerkant van de auto rennen. In dat geval was hij in het pad van de Red Bull van Sergio Perez gekomen, én over de in de rondte gestrooide wheelgun gestruikeld. Het enige alternatief voor de beste man was om zich door een muur van pit personeel te rammen aan de rechterkant:

"[In dit geval] kwam Carlos iets eerder aan dan gebruikelijk. De bandenbevestiger links voor wist zich tussen de voorvleugel en de voorste krik te persen, maar rechts achter kon de monteur er niet langs. Als klap op de vuurpijl hebben we op Zandvoort een heel smalle pitstraat en dat betekende dat de monteur om de complete pit crew heen moest om uiteindelijk op zijn hoek te komen. Dat is waarom je zag dat alle andere drie hoeken klaar waren voordat de linker achterband bevestigd werd aan de auto."

Creatief falen

Kortom, alles dat mis kón gaan, ging dat ook. Door beroerde communicatie, te late beslissingen en het plaatsen van een muur engineers in een smalle pitstraat kreeg Ferrari het voor elkaar om een driewielige pitstop uit te voeren. Hoe dramatisch de gang van zaken ook is, één ding moeten we ze nageven: ze blijven ons elke keer verrassen met nieuwe, bijzonder creatieve manier om alles in de soep te laten draaien. We kijken al uit naar de clownshow die Mattia en co op Monza zullen opvoeren.

Formule 1
  • ProShots / Panoramic / Kay Int Veen