GP Zandvoort: F1 gaat DRS in Arie Luyendykbocht testen

De F1 haalt oude plannen van stal om het de inhaalmogelijkheden op het krappe circuit te verbeteren. Tijdens de eerste vrije training zal de DRS al vóór de volgas kombocht geactiveerd mogen wordne.

GP Zandvoort: F1 gaat DRS in Arie Luyendykbocht testen

Door het razende succes van Max Verstappen was een Grand Prix in Nederland eigenlijk onvermijdelijk. Met alleen Zandvoort als realistische basis stond de FIA echter voor de nodige uitdagingen. Het circuit is nu eenmaal niet echt ingericht op de moderne F1.

Zelfs met de uitgebreide aanpassingen voorafgaand aan de race van vorig jaar blijft Zandvoort toch een soort Monaco of Hungaroring in de duinen. Dit weekend gaat de organisatie opnieuw een poging doen om het probleem te verhelpen.

DRS-zone

In de originele plannen voor het herziene circuit zou de DRS-zone nog vóór de Arie Luyendykbocht beginnen. Door een toegvoegde verkanting van 18 graden zou die bocht namelijk volgas genomen kunnen worden met minimale downforce.

Uit veiligheidsoverwegingen werd dit plan echter toch in de ijskast gezet. De DRS-lijn werd verplaatst to net na de bocht, waardoor de coureurs veel minder tijd hadden om van het snelheidsverschil gebruik te maken.

Test tijdens vrije training

Tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Nederland zal de FIA de originele DRS-zone echter weer in eer gaan herstellen. Tegenover Viaplay benadrukte FIA Single Seater Technical Director Nikolas Tombazis echter dat er nog niets besloten is. Afhankelijk van de feedback van de teams en Pirelli zal uiteindelijk de koop doorgehakt moeten worden:

"De huidige positie is dat we DRS zullen hebben voorafgaand aan de laatste bocht, dus eerder, om het racing op Zandvoort iets te verbeteren. Maar we houden onze opties open, en we zullen de teams om hun feedback vragen. We hebben ze al gevraagd naar simulaties, maar ook na FP1 zullen we de teams om feedback vragen. En als we het gevoel hebben dat er zelfs een kleine kans is op veiligheidsrisico's dan zullen we actie moeten ondernemen en het veranderen na FP1."

Problemen voor Pirelli?

De DRS-test zal vooral een uitdaging worden voor bandenleverancier Pirelli. Volgas door een kombocht knallen met verminderde downforce op de staart kan de achterbanden immers meer belasten dan gedacht. Pirelli's motorsport chef Mario Isola wil dan ook graag de data bekijken om te zien of zijn rubber het vol kan houden. Pirelli en de F1 hebben uiteraard geen behoefte aan Indianapolis-achtige taferelen:

"Normaal wanneer je de DRS inschakelt verplaats je de druk naar de voorkant, dus heb je meer druk op de voorbanden vergeleken met de achterbanden. Dan moeten we de date controleren na deze test om te begrijpen of de achterbanden bijvoorbeeld glijden onder deze omstandigheden. We kunnen dan wat oververhitting op het oppervlak hebben, bijvoorbeeld, maar het is een beetje moeilijk op dit moment om een echte voorspelling te doen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool