Grand prix op circuit Zandvoort gaat door, vergunning blijft in stand 

Zandvoort heeft groen licht gekregen voor de grand prix in september!

Zandvoort

Goed nieuws voor Zandvoort! De Raad van State heeft vandaag besloten dat de natuurvergunning van het circuit in de badplaats overeind blijft. Milieuactivisten probeerden hier een stokje voor te steken, maar hebben de zaak verloren. Dat betekent dat we in september weer kunnen genieten van een grand prix in eigen land.

Natuurvergunning

Er wordt al tijden getwist over de vergunningen van het circuit in Zandvoort. Verschillende natuur- en milieuorganisaties hadden een zaak aangespannen tegen de huidige natuurvergunning van het circuit. Volgens hen heeft het circuit namelijk veel nadelige gevolgen voor de natuur in de omgeving. Met name veroorzaakt door de stikstof-uitstoot.

De Noord-Hollandse rechtbank bepaalde een paar maanden terug al dat deze bezwaren ongegrond zijn. Hiermee mocht Zandvoort zijn vergunning behouden. De milieuorganisaties waren het hier echter niet mee eens, en gingen daarom in hoger beroep.

Duidelijkheid

De uitspraak in het hoger beroep wordt echter pas volgend jaar verwacht. Daarom vroegen de milieuorganisaties de Raad van State om tussendoor in te grijpen. Die zou namelijk de vergunning van het circuit van Zandvoort kunnen schorsen. De activisten wilden vóór de aankomende grand prix van 4 september duidelijkheid hebben. Dit is echter niet gelukt, want de Raad van State ging niet mee in hun verzoek.

Voorlopige uitspraak

Volgens de voorlopige uitspraak heeft het Zandvoortse circuit zijn stikstofuitstoot al deels verkleind. Met de vorige vergunning mocht er namelijk 365 dagen per jaar op het circuit geracet worden, nu zijn dat er nog 337. Ook liet de rechter weten dat de investeringen in het circuit en de omgeving zwaar meewogen. Wat de Raad van State betreft, tellen de belangen van het circuit hierdoor zwaarder dan de natuurbelangen.

Of uit het uiteindelijke onderzoek voor het hoger beroep eenzelfde conclusie volgt, zien we dus pas volgend jaar. Maar voor nu kunnen we ons opmaken voor opnieuw een grand prix in eigen land!

Nieuws
  • NOS, NU.nl, Tips en Weetjes
  • Red Bull Content Pool