Nieuwe Mustang krijgt 750 pk, fans klagen over krap vermogen

Zal je net hebben: presenteer je een auto van nog geen $70.000 met meer vermogen dan een V12-Ferrari of Lamborghini, gaat je achterban mokken.

Voor Joe Working Man met een onstilbare honger naar pk's is er eigenlijk maar één auto: de Mustang. Een gespierd uiterlijk gecombineerd met een dikke V8 voor weinig, dat is het appeal van de alweer meer dan 50 jaar meedraaiende 'Stang. De overtreffende trap van performance wordt verzorgd door Shelby Performance, het bedrijf van wijlen Carroll Shelby. Naast de steeds beter wordende GT350-modellen pompt het bedrijf er met regelmaat een GT500 Super Snake uit, zeg maar de crème de la crème der power-Mustangs. 

Tijdens de grote Barrett-Jackson Scottsdale-veiling (waar ook deze deksels mooie Miura wordt geveild) presenteerde Shelby vannacht zijn nieuwste SuperSlang, de GT500 50th Anniversary edition. 0-96 km/u in 3,5 seconden, minimaal 670 pk dankij een flinke supercharger op de V8, gelimiteerd tot 500 stuks, en met een prijs van $69.995. 

Wie bereid is wat meer geld neer te tellen krijgt geen 670 maar 750 pk dankzij optionele superchargers. 'BELACHELIJK!!een!', aldus de in toorn ontstoken fans op Facebook. Enkele jaren geleden presenteerde Shelby immers een Mustang die met 850 pk 100 pk extra had, dus in de ogen van de hp-addicts is deze auto een grote sprong terug. De enige juiste conclusie, zonder ook maar één vermogens- en koppelgrafiek te hebben gezien of erin gereden te hebben, dat snapt iedereen die wel eens op het internet komt.

Shelby werkte nauw samen met Ford Performance, waarbij vering en remmerij een upgrade kregen. Iets dat absoluut nodig is bij een dergelijke auto, de oude Super Snakes hadden meer dan eens remmen die totaal niet berekend waren op het geweld en gewicht van de Mustang (voorbeeld), hieruit zullen wel enkele lessen getrokken zijn. Verder blijft het qua verfijning en chassis natuurlijk wel in de basis een Muscle/Pony Car, verwacht daarom ondanks meer vermogen niet dat de auto sneller een bochtig circuit rond gaat dan een Lamborghini Huracan. Maar die is dan ook drie keer duurder. Je krijgt waar je voor betaalt.

Juist de combinatie van heel veel power zonder al te veel correctiesystemen tegen een lage prijs is wat de Mustang een twijfelachtige reputatie heeft gegeven. Het is kinderlijk eenvoudig om de V8-versie in een powerslide te krijgen, zelfs voor mensen die vervolgens niet de vaardigheid hebben de auto recht te krijgen en met snap-off oversteer in een stoeprand of gewoon met te veel gas in tegemoetkomend verkeer ploegen. Hieronder vindt u een fijne compilatie van meer dan 21 minuten lang: