Hybride BMW's rijden morgen vanzelf elektrisch in Nederlandse steden

Vanaf 12 maart schakelen plug-in hybrides van BMW automatisch over op elektrisch rijden zodra ze de vier grote steden in rijden. Het Duitse merk testte de voorziening na een tip van de gemeente Rotterdam en voert hem nu echt in.

BMW

Eind 2018 tekende BMW een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Rotterdam. Doel: samen nieuwe ideeën verzinnen om duurzame mobiliteit te kunnen garanderen. De twee partners hadden verschillende projecten gepland en één van de meest in het oog springende was een vurige wens van de gemeente Rotterdam. De stad vroeg zich af waarom bestuurders zelf hun auto zodanig moesten instellen dat ze in de stad bij voorkeur op elektriciteit zouden rijden.

Inmiddels is de test afgerond en is de software zodanig ontwikkeld dat het systeem ingevoerd wordt. Vanaf morgen voert BMW de eDrive Zones in in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam, de vier grote steden. Aangezien de nieuwste BMW's (BMW xDrive45e) al tot 90 kilometer puur elektrisch bereik hebben, is het voor de gebruikers van de auto's geen probleem om in de stad uitstootloos te rijden.

De update en de eDrive Zones app wordt automatisch naar de geschikte auto's gestuurd via een OTA-update. Ook bijzonder: de functie is standaard ingeschakeld. De bezitters van de auto's hoeven dus niets te doen om minder CO2 in de stad uit te stoten.

Vanaf juli krijgen de gebruikers van de app ook BMW Points. Met die punten, die je verdient door zuinig te rijden, kunnen de rijders bijvoorbeeld laadtegoed aanschaffen. BMW verwacht overigens dat in 2020 één op de vijf verkochte auto's in Nederland een plug-in hybride is. Bezitters van de volgende acht types kunnen de update verwachten: BMW 745e en 745Le (G11 & G12), X5 xDrive45e (G05), 330e Sedan (G20). Binnenkort komen daar nog een paar bij. Per juli 2020: BMW 330e Touring (G21), 530e Sedan (G30).