Een paar jaar geleden ontplofte het aantal plugin hybride elektrische voertuigen (kortweg PHEV's) op de Nederlandse wegen ineens. Dankzij gunstige bijtellingsregels moest de stekkerhybride ons land gaan redden. Veel auto's werden wel verkocht, maar omdat het stuk voor stuk zakelijke auto's waren, kwamen er ook brandstofpassen bij. Gevolg is dat de met zware batterijen gevulde wagens doorgaans door benzineverbranding worden voortgestuwd in plaats van door de elektrische motoren. Weg milieuvoordeel. Vooral in de stad zou het beter zijn als de batterijen ingeschakeld worden.
De gemeente Rotterdam en BMW Group tekenden vorige week een Memorandum of Understanding waarin is afgesproken dat de twee partijen drie projecten gaan ontwikkelen op het gebied van duurzame mobiliteit. Rotterdam is daarmee de eerste stad buiten Duitsland waarmee de Beierse Motorenfabriek een deal heeft.
Het eerste project van de samenwerking gaat meteen van start: Electric City Drive. BMW heeft een app ontwikkeld die door middel van geofencing de automobilist herinnert dat hij de stad inrijdt en dat hij kan overschakelen op elektrisch rijden. Zo wordt de uitstoot in de stad meteen verminderd.
De BMW-rijders die een PHEV hebben, nemen het dan tegen elkaar op in een klassement van de groenste rijder. Je scoort punten voor iedere keer dat je je auto na een rit op een stopcontact aansluit, maar ook voor iedere kilometer die je op stroom rijdt. Uiteraard gaan er punten af als je overschakelt op de ijsbeertjesgehaktmolen.
BMW- en MINI-bezitters met een hybridewagen kunnen zich nu inschrijven om mee te doen. De gemeente beloont de deelnemers meteen met een Rotterdampas, waarmee je allerlei kortingen krijgt in de Maasstad. Voor BMW zijn vooral de data die de proef oplevert van belang: de Erasmus Universiteit Rotterdam gaat er een onderzoek op baseren. Als het idee een succes is, kan het worden uitgebreid met andere automerken. Doel is uiteraard dat uiteindelijk iedereen zijn hybride instelt op zoveel mogelijk elektrisch rijden in de stad.
Uiteraard hebben we het systeem al even getest. Tijdens een rit vanuit het havengebied van de Europoort reden we over de A15 naar de stad en inderdaad het werkt. Zodra we de snelweg afdraaiden en de gemeentegrens overschreden kwam er een waarschuwing op het dashboard met het verzoek om over te schakelen op maximaal elektrisch rijden. Uiteraard schakelden we zo snel mogelijk over, je wilt immers geen punten laten liggen. Op het korte ritje haalden we al enkele tientallen punten binnen.
Zo'n spelvorm kan best wel eens de methode zijn om mensen over te halen elektrisch te gaan rijden. Het werkt immers ook ook om mensen aan het sporten te krijgen door virtuele toplijsten bij te houden in Strava of Runkeeper. Een vorm van gamification is hoe dan ook beter dan strikte wetgeving.