'Verbied plug-in hybrides bij laadpalen'

Mensen die een PHEV rijden zouden geweerd moeten worden van publieke laadplekken voor elektrische auto's, zo stellen deskundigen. Een PHEV laadt traag en blokkeert hiermee auto's die echt een laadplek nodig hebben, is de filosofie.

Nu elektrische auto's met het jaar bereikbaarder worden, neemt ook het aantal onderzoeken met betrekking tot invloed op werkgelegenheid, carbon footprint, en laadinfrastructuur toe. Een tekort aan publieke laadplekken is per slot van rekening een grote bottleneck voor elektrische rijders, maar tegelijkertijd wil je niet je hele land volzetten met laadpalen, om er in 2025 achter te komen dat we toch allemaal op waterstof gaan rijden. De Britse RAC Foundation oppert in een recent rapport (PDF) om PHEV-rijders op een tweede plan te zetten bij openbare laadplekken. Met hun kleine accupacks hebben ze doorgaans ook een trage input van maximaal 3,7 kW, terwijl een EV meestal een stuk sneller kan laden. Bovendien: als een PHEV een lege batterij heeft komt hij nog wel thuis op de verbrandingsmotor, terwijl een EV met een lege batterij in een hele dure en aerodynamische baksteen verandert. De RAC focust zich in het rapport op de snellere laders langs de snelwegen, maar welke PHEV-rijder laadt hier in hemelsnaam op? Voor de laders in de stad is het argument net zo relevant, aangezien veel zuilen 11 kW kunnen leveren, en sommige exemplaren zelfs 22 kW.

Dit klinkt op het eerste gezicht best redelijk, zeker voor de Nederlandse situatie: we hebben zo'n 100.000 PHEV's en zo'n 20.000 EV's, dus als die van 0/7/14 procent profiterende Outlanders even kunnen opbokken van een laadpaal, en hun hok thuis aan de stekker zetten, dan graag. Echter, ook een PHEV is elektrisch, en de enkeling die een auto koopt met het milieu in het achterhoofd, moet je niet de toegang tot een laadpaal ontzeggen. Het is een keuze geweest om zo'n ding aan te schaffen en er zo veel mogelijk elektrisch mee te rijden, en dan kan je het niet maken om ze te verbieden hun auto op een daarvoor bestemde plek in te pluggen.

Bovendien haalt de realiteit de onderzoekers al snel in. De eerste PHEV's hadden nog een klein pakketje van enkele kilowatturen aan boord, de nieuwste generatie 330e rijdt al 60 kilometer op zijn accupakket. Volgens een strengere testcyclus, welteverstaan. Als de nieuwe generatie PHEV's ook met een hogere laadcapaciteit komt, ga je ze dan nog verbieden aan een AC-lader? Per slot van rekening doet een volledig elektrische I-Pace (eenfasenlading) aan een normale laadpaal met maximaal 7 kW ook niet heel veel.

Vorige maand werd nog geopperd om laadpaalklevers te beboeten, vandaag zien we dit pareltje. Het grote betuttelen is ook aan de laadzuil begonnen.