Het tijdperk van de 0% bijtelling is officieel ten einde

Graag even uw aandacht voor het volgende: er rijdt sinds deze week geen enkele 0% bijteller meer in Nederland. We herhalen: alle 0% bijtellers zijn verleden tijd.

In een tijd waarin letterlijk elke reaguurder zich schuimbekkend achter zijn toetsenbord opwindt over het feit dat zij die dit kunnen, gebruik maken van een zeer riante fiscale bijtellingsregeling voor elektrische auto's, willen we diezelfde reaguurders graag een hart onder de riem steken. Het is inderdaad zo dat de 4% bijtellers de staatskas de komende jaren flink wat geld gaan kosten, maar tegelijkertijd hebben we geen 0% bijtellers meer. Het gratis-en-voor-nikstarief dat tot en met 2013 gold voor auto's met een uitstoot van 50 gram of minder is sinds 1 januari 2019 definitief ten grave gedragen.

Wie tussen 1 juli 2012 en 31 december 2013 zo'n auto kocht, had 60 maanden recht op 0% bijtelling, ook bij doorverkoop. Auto's die voor deze tijd zijn verkocht hadden 0% bijtelling t/m december 2018, die echter verviel wanneer de auto van eigenaar wisselde. In de periode tot en met december 2013 werden er in totaal 22.500 auto's die voor 0% bijtelling kwalificeerden op kenteken gezet, waaronder ruim 8.000 Outlander PHEV's. Kortom: een mooie gelegenheid voor particulieren om goedkoop een Outlander of een V60 op de kop te tikken, maar de vraag is of de realiteit is dat deze auto's - zonder er nog meer subsidie tegenaan te gooien - op de Nederlandse markt blijven. We houden de exportcijfers de komende maanden in de gaten...

De volgende stop is de 7% bijteller. Dit tarief gold tot en met december 2015, in 2014 werden iets meer dan 15.000 auto's met 7% bijtelling geregistreerd. In 2015 kwam hier nog eens het drievoudige bij.