Bentley verpulvert Pikes Peak record

U heeft onderhand vast wel gelezen dat Volkswagen het staande record voor EV's met ongeveer 1 minuut 20 verbrak. Een lachtertje in vergelijking met wat de Bentley op de berg presteerde.

Afgelopen weekend vond het jaarlijkse Pikes Peak Hill Climb event plaats. Dit jaar werden er meerdere records verbroken op het 156 bochten tellende stuk asfalt. Volkswagen sleepte er sowieso drie mee naar huis. De speciaal ontwikkelde I.D. R Pikes Peak pakte zowel het EV als het overall record en stal daarmee de natuurlijk de show. Maar de Bentley met oud-recordhouder Rhys Millen achter het stuur verbrak het SUV-record met een veel groter gat en compenseerde ook de CO2-uitstoot van de accubak.

Rhys trapte de licht aangepaste Bentayga met een gemiddelde snelheid van 107 kilometer per uur naar de hemel. En met licht aangepast bedoelen we ook echt dat. Bentley verwijderde de achterbank, verving de voorstoelen voor racestoelen en plaatste een rolkooi. Anders mocht de PC Hooft-tractor simpelweg niet meedoen. Voor de vorm zijn de vering en de banden nog aangepakt en is de uitlaat voor een van Akrapovič vervangen. Die W12 moet wel een beetje kunnen ademen brullen natuurlijk. 

Uiteindelijk wist de coureur de zware luxebak in 10:49,9 de berg op te worstelen. Dat maakte hem bijna twee minuten sneller dan Paul Dallenbach die in 2014 het oude record vestigde. Hij deed het er in zijn Range Rover Sport 12:35,6 over. Bentley was van te voren al zeker van zijn zaak, de fabrikant heeft namelijk een speciale editie van de Bentayga aangekondigd.

De Pikes Peak Bentayga is vanaf augustus te bestellen en er worden er maar tien van gemaakt. Er is keuze uit twee kleuren: Deep Beluga Black of Radium (zoals te zien op de auto van Millen). De luxeschuit rolt op in twee kleuren afgespoten en speciaal vormgegeven 22 inch velgen. De speciale Bentley's worden onder handen genomen door de Mulliner-afdeling dat vooral het interieur aanpast met alcantara en limoen-groene details. Natuurlijk krijgt elke auto een genummerde drempel en wordt het dashboard versierd met een kaart van de berg. 

De prijzen zijn nog niet bekend, maar we weten wel dat de auto een onaangepaste versie van de W12-aandrijflijn meekrijgt. Bentley laat wel weten dat ze voor de koper alvast vinkjes hebben gezet voor de opties: sportuitlaat en 'Touring Specification'. We zien het niet op de foto's maar we gaan ervan uit dat de fabrikant de achterbank laat zitten.