Bentley Continental GT Speed is laatste triomf voor de W12

Bentley heeft het virtuele doek getrokken van de nieuwe GT Speed. De auto is de 'meest dynamische Bentley ooit', en misschien wel de laatste met de W12.

Bentley Continental GT Speed is laatste triomf voor de W12

De Bentley Continental GT is een hypermoderne auto volgens een traditioneel recept. Je neemt de grootst mogelijke, meest soepel lopende motor en stopt deze in een extravagant luxe, capabel en comfortabel chassis. De naam van de auto is meteen zijn motto: de Continental GT is gebouwd om op hoog tempo in alle rust continenten te doorkruisen.

Speed

De top van de reguliere GT-lijn is de Speed, vernoemd naar de fameuze Speed Six Le Mans racers uit de jaren '20 en '30. Die auto's werden door Ettore Bugatti bestempeld als 'de snelste vrachtwagens in Europa', maar de huidige Speed doet er alles aan om van die reputatie af te komen.

Dynamisch

Om de zware coupe wat behendiger te maken heeft Bentley de GT Speed een vierwielbesturingssysteem meegegeven. Op lage snelheden sturen de achterwielen tegen de voorwielen in om de draaicirkel te verkorten. Wanneer de snelheid hoger wordt sturen ze mee om de stabiliteit te verbeteren.

Naast de meesturende achterwielen wordt de Bentley geholpen door het Active All Wheel Drive-systeem. Hiermee kan het vermogen worden verdeeld over de wielen naar gelang de wensen van de bestuurder.

In de SPORT-stand gaat de meeste power naar de achterwielen voor een dynamischer karakter. Een elektronisch aangestuurde sperdifferentieel zorgt ervoor dat er geen gekke dingen gebeuren. In 'BENTLEY' en 'COMFORT' comfort en stabiliteit centraal. De actieve luchtvering voorkomt bovendien overmatig overhellen.

W12

De grootste aantrekkingskracht van Bentley's top-coupe blijft de soepele, fluisterstille en enorm krachtige W12. In de GT Speed levert de dubbele VR6 met dubbele turbo's maar liefst 659 pk. Het koppel is genoeg om continenten daadwerkelijk te verpletteren: er gaat 900 Nm naar de wielen via een achttraps-automaat met dubbele koppeling.

Ondanks het gewicht van bijna 2.200 kilo is de GT Speed in staat om van 0-100 km/u t sprinten in slechts 3,6 seconden. De pret houdt pas op bij een topsnelheid van 335 km/u. Om de eco-warriors een beetje tevreden te houden is de W12 uitgerust met cilinderuitschakeling en een start-stop systeem.

De laatste in zijn soort?

Door de toenemende druk vanuit de EU om over te stappen op elektrisch ziet het er slecht uit voor auto's als de Continental GT. Het voornemen van de Volkswagen Group om te stoppen met het ontwikkelen van nieuwe verbrandingsmotoren lijkt erop te wijzen dat dit wel eens de laatste GT Speed met een W12 zou kunnen zijn.

Het ontwerp van de motor stamt alweer uit 2001, wat het niet waarschijnlijk maakt dat het blok de E7 emissie-normen van 2025 door zal komen. En zelfs als dat wel lukt is het slechts uitstel van executie totdat alle verbrandingsmotoren de prullenbak in geschoven worden in 2030. Tot die tijd kunnen we gelukkig nog even genieten van brute benzineslurpers zoals de GT Speed.

Nieuws
  • Bentley