Voltswagen-'grap' onderzocht door Amerikaanse beurswaakhond

Duitsers maken geen grappen, de SEC ook niet.

Voltswagen-'grap' onderzocht door Amerikaanse beurswaakhond

Precies een maand geleden maakten de marketingjongens van Volkswagens Amerikaanse divisie een beschamend slippertje. Met via een 'gelekt' persbericht werd er een naamswijziging aangekondigd op 29 maart. Later die dag werd met veel bombarie en serieuze blikken bevestigd dat Volkswagen of America voortaan als Voltswagen of America door het leven zou gaan. De wijziging zou dienen om de introductie van de elektrische ID.4 op de Amerikaanse markt kracht bij te zetten.

Geen grap

'Voltswagen' veroorzaakte met de stunt vooral veel verwarring. De aankondiging kwam twee dagen voor grappendag 1 april en woordvoerders van het merk bleven volhouden dat het een serieuze onderneming was. De Twitter-account werd gewijzigd naar 'Voltswagen of America' en CEO Scott Keogh bevestigde meerdere keren dat er niets te lachen viel.

VW of America CEO Scott Keogh is het lachen inderdaad vergaan.

Dieselgate

Op 30 maart trok VW de keutel echter alweer in. Nog voor 1 april durfde het merk de gefaalde 'grap' niet meer vol te houden. Dat had een hele goede reden: niemand was namelijk gecharmeerd van VW of America's gevoel voor humor. Op social media werd de actie verguisd en kwam de ongelukkige link met Dieselgate steeds meer naar voren. De Voltswagen-stunt was nou juist bedoeld om dat duistere verleden te doen vergeten, iets waar de Amerikanen niet van gediend waren.

SEC

Alsof het nog niet genoeg was krijgt de PR-blunder nog een staartje: Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een onderzoek gestart naar de praktijken van Volkswagen of America op 29 en 30 maart. In die periode steeg het marktaandeel van het bedrijf namelijk met maar liefst 15 procent. Kennelijk waren er toch genoeg investeerders die de neppe plannen wel zagen zitten.

De SEC kan er echter niet om lachen. Aangezien de aankondiging twee dagen voor 1 april zeer serieus behandeld werd door VW's marketingafdeling zou er sprake zijn van misleiding. Omdat investeerders moedwillig een verkeerde voorstelling van zaken voorgehouden werd heeft Volkswagen de beurs gemanipuleerd. Volgens Der Spiegel heeft de SEC informatie opgevraagd bij Volkswagen of America om de zaak verder te onderzoeken.

Geloofwaardigheid

Intern wordt de te vroege 1 april grap gezien als een jammerlijk gefaalde campagne. In plaats van het elektrische offensief op een positieve manier te introduceren aan de Amerikaanse koper heeft 'Voltswagen' juist alle oude wonden opgereten. Wederom heerst het gevoel dat Volkswagen niet te vertrouwen is, net zoals bij het emissieschandaal. Het zal nog een flinke opgave zijn om de geloofwaardigheid van het merk te herstellen.

Nieuws
  • Voltswagen of America, Volkswagen.