Romain Grosjean en Mercedes plannen nieuwe test

De goedlachse Franse Zwitser is nog altijd in gesprek met het kampioenschapsteam voor een nieuwe test. Een concrete datum is er echter nog niet.

Romain Grosjean en Mercedes plannen nieuwe test

Het is dik een jaar geleden: de gruwelijke crash van Romain Grosjean tijdens de Grand Prix van Bahrein in 2020. Na contact met de AlphaTauri van Daniil Kvyat net na bocht 3 knalde de Haas-rijder op volle snelheid onder de vangrails. De VF-20 spleet in tweeën en vatte vlam, waardoor Romain bekneld raakte in het brandende wrak.

Als door een wonder wist hij zich te bevrijden, geholpen door medical car duo Alan van der Merwe en Dr. Ian Roberts. Het schrikbarende incident betekende een vervroegd pensioen voor de onder een Franse licentie racende Zwitser.

Mercedes test

Mercedes teambaas Toto Wolff kon het echter niet laten gebeuren dat de F1-carriere van Grosjean op die manier zou eindigen. De Oostenrijker bood hem dan ook een test aan met dee Mercedes W10 uit 2019. Voor de maximale eer en publiciteit werd de test gepland in het voorprogramma van de Grand Prix van Frankrijk.

Romain bezocht de fabriek en liet een stoeltje maken, maar reisde later af naar Amerika om zijn nieuwe carriere in de IndyCar voort te zetten. Helaas kon hij uiteindelijk vanwege verscherpte quarantaineregels niet afreizen naar Paul Ricard om de Mercedes de sporen te geven. Mercedes beloofde een nieuwe kans later die zomer, maar het bleef helaas stil.

Wolff gaat het regelen

In een interview met Autosport vertelt Grosjean over de huidige stand van zaken. De test met Mercedes staat volgens hem nog altijd op de agenda. Een paar weken na de Grand Prix van Abu Dhabi nam hij opnieuw contact op met Toto Wolff:

"Ik stuurde een bericht naar Toto na Abu Dhabi. Nou, ik liet een paar weken voorbij gaan, en toen stuurde ik een een bericht naar Toto, en hij antwoordde. Hij begon met 'Dank je' en toen was de laatste zin 'We moeten jou in die auto krijgen dit jaar.' Ja, het staat nog te gebeuren. Er waren een paar dingen afgelopen jaar die het niet makkelijk maakten."

Zwakke nek

Wanneer de test plaats zal vinden is echter nog niet duidelijk. Grosjean's verplichtingen in IndyCar voor zijn nieuwe team Andretti Autosport staan een optreden bij de Grand Prix van Frankrijk helaas opnieuw in de weg. Ondanks dat heeft Mercedes er veel zin in. De Fransman is er echter niet zeker van of hij er fysiek wel helemaal klaar voor is:

"Dit jaar kan ik niet naar de Grand Prix van Frankrijk gaan omdat we op hetzelfde weekend in Iowa racen. Maar Mercedes heeft er zeker veel zin in om het te doen, ik heb er veel zin in om te doen, ook al zal mijn neck eraan gaan omdat ik een gedeelte van mijn spierkracht kwijtgeraakt ben daar. Je kan Pato [O'Ward] (Arrow-McLaren IndyCar rijder) welk vragen hoe [de overstap van Indy naar F1] was. Maar ja, we willen het nog steeds doen, en als het gebeurt, geweldig. Maar het hoofddoel [voor mij] is om nu te proberen races te winnen met Andretti."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team