Verstappen bovenaan het klassement na chaotische overwinning in Barcelona

Op een loeiheet circuit in Barcelona is het Max Verstappen gelukt om de winst te pakken. Het was geen probleemloze race voor de Nederlander, die vroeg in de wedstrijd van de baan schoot en later kampte met wisselvallige DRS-assistentie. Het tij keerde echter in de tweede helft van de race, toen de grote concurrent Charles Leclerc plotseling uitviel door technische problemen, wat betekent dat Verstappen voorlopig bovenaan het klassement staat.
@media (max-width: 679px){#fig-65773a5bd2344 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65773a5bd2344 img{#fig-65773a5bd2344 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65773a5bd2344 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65773a5bd2344 img{#fig-65773a5bd2344 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65773a5bd2344 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65773a5bd2344 img{#fig-65773a5bd2344 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65773a5bd2344 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65773a5bd2344 img{#fig-65773a5bd2344 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Verstappen bovenaan het klassement na chaotische overwinning in Barcelona

Een chaotische race in Barcelona, maar met een mooi resultaat. Max Verstappen gaat met de punten aan de haal en Sergio Pérez pakt p2. Uitschakeling van Charles Leclerc betekent dat Verstappen nu met 110 punten bovenaan het klassement staat.

Een wilde start

And we're off! Verstappen doet vrijwel meteen een poging om Leclerc voorbij te gaan, maar slaagt er niet in om de Monegask te passeren. De Nederlander krijgt in de volgende bochten geen tweede kans voor een inhaalpoging, waardoor Leclerc voorlopig de voorsprong te pakken heeft.

Kevin Magnussen vliegt in de nasleep van de start van de baan af, waarbij hij het linkervoorwiel van Lewis Hamilton schaaft. Mercedes wordt meteen gedwongen om de banden van Hamilton te vervangen, die zijn mediums aan de kant zet voor een set zachte banden. Het incident leidt voor geen van beide coureurs tot een straf.

Terwijl het publiek juicht voor een gewaagde inhaalactie actie van Fernando Alonso, schiet Carlos Sainz in de vierde bocht van de baan. Het lukt hem nog om terug te keren in de race, maar wel op de 11e plek.

Oh nee! Ook Verstappen verliest de controle over zijn wagen in bocht 4 en glijdt hij het grind in. Net als Sainz slaagt hij erin om terug te keren op de baan. Verstappen komt op de vierde plaats terecht, maar wordt door Pérez langsgelaten, zodat hij de achtervolging in kan zetten op Russel, die P2 vasthoudt. Leclerc rijdt met een ruime voorsprong van 10 seconden op de eerste plaats.

Pitstop voor zowel Russel als Verstappen! In het geval van de RB18 zou er mogelijk sprake zijn van schade aan de banden door de problemen in bocht vier. Zowel Russel als Verstappen wisselen naar mediums - de verwachte strategie voor deze GP - waarna het tweetal de pits verlaat. De Brit schiet direct met hoge snelheid weg, maar Verstappen zet met flink tempo de achtervolging in. Een inhaalactie dreigt.

Meer problemen voor Max. Hij slaagt er niet in om Russel voorbij te gaan in de DRS-zone. Het systeem hapert, terwijl het de ronde daarvoor nog wel leek te werken. Verstappen zijn frustratie is duidelijk te horen op de radio: "We can't even get the DRS to work!", schreeuwt hij.

De wisselvallige DRS-assistentie laat Verstappen in de daaropvolgende ronden minder vaak in de steek. Desondanks lukt het de Nederlander niet om de Mercedes van Russel voorbij te gaan. In ronde 24 is het moment dan eindelijk daar en weet Verstappen zijn auto naast die van de Brit te krijgen. Het duel begint bij de eerste bocht en zet door tot bocht 5. Russel weet zijn tweede plek echter te houden.

Kort daarvoor is het Lewis Hamilton die voor de tweede keer een pitstop maakt. De Brit wisselt naar mediums, en sluit weer aan bij de op één-na-laatste plek van de groep. Carlos Sainz heeft zich in de tussentijd stilletjes terug weten te knokken naar een zesde plaats.

Een ongelukkige verrassing volgt voor Charles Leclerc. "No no no, lost power", roept de Monegask, die tot die tijd in alle rust op de eerste plaats reed. Het is onduidelijk wat er precies met de Ferrari is gebeurd, maar de problemen zijn dusdanig ernstig dat de auto de garage in moet.

De uitschakeling van Leclerc is uiteraard geweldig nieuws voor Verstappen, die een kans ziet om een flinke inhaalslag te maken op het klassement. Hij rijdt meteen de pits in voor een set soft banden en zet de achtervolging in op Bottas, die inmiddels de derde plaats te pakken heeft. Kort voor hen vechten George Russel en Checo Pérez voor de eerste plaats.

En over dat tweetal gesproken! Een succesvolle inhaalactie op het rechte stuk levert Pérez de eerste plaats op. De Mexicaan houdt een hoge snelheid vast en ziet zijn voorsprong op Russel snel groter worden.

Meteen daarna worden we weer even getrakteerd op een voorbeeld van het talent van Max Verstappen. Een ongewone inhaalactie in de twaalfde bocht zorgt ervoor dat hij langs de Alfa Romeo van Bottas kan schieten. Max, die inmiddels ook de snelste ronde te pakken heeft, gaat nu op jacht naar George Russel, die zo'n 4 seconden voor hem rijdt.

Tussen alle chaos door is het Zhou Guanyu die de baan moet verlaten. De Alfa van de Chinees lijkt te kampen met een vergelijkbaar probleem als de wagen van Leclerc. Ferrari verklaart het incident voorlopig als een power unit problem en zal na de race meer duidelijkheid geven.

De rust lijkt eindelijk terug te komen op het circuit van Barcelona. Zowel Russel als Pérez grijpen hun kans om de pits in te duiken, wat een eerste plaats voor Max Verstappen betekent. Met een eerste plaats en de snelste ronde in handen lijkt het er voorlopig op dat de Nederlander zijn grote concurrent Charles Leclerc voorbijgaat op het scorebord.

Het thuispubliek begint langzamerhand ook wat hoop terug te krijgen. Carlos Sainz staat op een vijfde plaats en Fernando Alonso rijdt de pits uit op plek 9. Met nog 22 ronden te gaan is er kans zat voor de twee Spanjaarden om wat punten te pakken.

Verstappen hoort ondertussen aan dat hij de box in moet gaan voor een laatste bandenwissel. De Nederlander rijdt op de mediums zijn snelste ronde. Pérez heeft vooralsnog de eerste plaats in handen. Lewis Hamilton heeft in de tussentijd een zesde plek weten te bemachtigen. Wat begon als een rampzalige race voor de Brit lijkt alsnog mee te vallen.

Onder luid applaus van de Nederlandse fans rond bocht 12 gaat Max Verstappen Pérez voorbij. Dat is voorlopig weer een eerste plaats voor de Nederlander, die kort daarna de snelste ronde verliest aan Lewis Hamilton. Pérez gaat even later de box in voor een stel softs om de snelste ronde weer terug te pakken voor Red Bull Racing.

We krijgen in de laatste paar ronden wellicht nog een mooie strijd te zien voor de vierde plek. Sainz gaat Bottas voorbij, waardoor de Alfa Romeo-coureur de hete adem van zijn oud-collega Lewis Hamilton in zijn nek voelt. De Engelsman gaat een bocht later ook voorbij de Fin, waarna een pittige strijd tussen Sainz en Hamilton begint.

In Ronde 60 is het zover: Hamilton zwaait zijn wagen om die van Sainz heen en heeft p4 in handen. De afstand op Russel is nog groot, maar een podiumplaats voor Sir Lewis lijkt niet onmogelijk.

Toch niet! De hitte speelt de wagen van Hamilton parten. De Brit moet gas terugnemen door problemen die voorlopig verklaard worden als oververhitting. Carlos Sainz grijpt zijn kans en onder luid applaus van het thuispubliek weet hij de vierde plek terug te pakken van Hamilton.

Ondertussen zijn we aangekomen bij de laatste ronde en het is niemand minder dan Max Verstappen die koeltjes als eerste over de finishlijn gaat. Een zeer belangrijke overwinning voor de Nederlander, die hiermee cruciale punten pakt.