Verstappen doet boekje open over Le Mans-plannen met Alonso 

Max heeft zich weer eens uitgelaten over zijn toekomstplannen buiten de Formule 1. Volgens de Nederlander zijn de gesprekken met vriend en collega Fernando Alonso over een Le Mans-deelname nog altijd in volle gang.

Verstappen doet boekje open over Le Mans-plannen met Alonso 

Je zou het bij een gedreven coureur als Max Verstappen misschien wel eens vergeten, maar ook voor hem is het leven groter dan de Formule 1. De drievoudig wereldkampioen praat al een tijdje over zijn volgend autosportavontuur buiten het wereldkampioenschap.

Bij het jaarlijkse Honda Thanks Day-festival werd hij door de aanwezige pers opnieuw aan de tand gevoeld over zijn plannen. Max begon meteen over zijn favoriete evenement: de 24 uur van Le Mans.

Jeugdsentiment

Voor Max is Le Mans een soort jeugdsentiment. Als jong knaapje was hij al eens op het circuit vanwege de verplichtingen van vader Jos. Verstappen senior won in 2008 de LMP2-klasse met Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn. Een jaar later stapte hij over op de Lola-Aston Martin LMP1, met een elfde plek overall als resultaat. De ervaring op La Sarthe maakte destijds een flinke indruk op Max:

"Le Mans zou ik zeker willen doen. Ik ben er al geweest toen mijn vader daar reed en de sfeer is geweldig. Het is langeafstandsracerij, dus veel mensen, rijden door de nacht, zonsopgang - ik vind het echt heel cool."

Jos Verstappen en de Porsche RS Spyder, Le Mans 2008.

Alleen met Alonso

Verstappen praat al een tijdje met vriend en collega Fernando Alonso over een gooi naar de kroon op Le Mans. De Spaanse veteraan won in de legendarische race in 2018 en 2019 immers met Toyota. Volgens Max wil Fernando alleen terugkeren naar het Franse circuit met de Nederlander aan zijn zijde.

Er is echter een klein probleem: aangezien het World Endurance Championship niet werkt met een minimumgewicht voor coureurs en bijbehorende ballast is de voor een coureur vrij lange en zware Verstappen in het nadeel. De kleine Alonso helpt al om het te compenseren, maar er is nog een coureur nodig. Wie dat dan moet zijn weet Verstappen nog niet helemaal zeker:

"Ik heb er met Fernando over gepraat. Hij zei dat hij het alleen nog een keer zou willen doen met mij. Dat zou erg cool zijn."

"Het enige is dat er voor Le Mans niet echt een minimumgewicht is voor de coureur. Ik ben best een zware coureur, dus ik moet lichte teamgenoten vinden om het te compenseren. Fernando is best licht, dus dat zou goed zijn, maar we moeten er nog één vinden - ik moet even kijken!"

LMH of GT3?

Als de derde coureur (kuch, Sebastian Vettel) geregeld is blijft de vraag over waarmee Verstappen mee zou willen doen op Le Mans. Waarschijnlijk springt hij het liefst meteen in bij topklasse Le Mans Hypercar, maar even wennen in de GT-klasses kan wellicht geen kwaad. Dat doet ene V. Rossi bijvoorbeeld ook.

Via zijn Verstappen.com GT3-team testte hij onlangs met de Porsche 911 GT3.R, Audi R8 LMS GT3 Evo én de Ferrari 296 GT3. Deze wagens zullen vanaf dit seizoen allemaal aan de start mogen staan in het WEC na het afschaffen van de eigen GTE-klasse. Op het circuit van Daytona rijdt dit weekend echter nog een kandidaat rond: de splinternieuwe Ford Mustang GT3.

Met een belletje naar nieuwe motorpartner Ford zou een auto én bijpassend team zo geregeld moeten zijn. Aangezien Alonso lak heeft aan merkloyaliteit (in 2018 reed hij voor Toyota én McLaren) en Vettel al met pensioen is zou het geen probleem moeten zijn. Wellicht kan het superteam het trucje zelfs herhalen voor de GT3 24 uurs-races op Spa Francorchamps en de Nürburgring Nordschleife. En toen werden we wakkker...

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots, Ford