Vettel/Verstappen/Alonso superteam in de maak voor Le Mans

Drie F1-wereldkampioenen in één Le Mans prototype? Het kan maar zo! Sebastian Vettel, Max Verstappen en Fernando Alonso willen namelijk maar al te graag met elkaar aan de start verschijnen.

Vettel/Verstappen/Alonso superteam in de maak voor Le Mans

Het leven van een F1-coureur is tegenwoordig vrij eentonig. Met een overvolle kalender is er immers simpelweg geen tijd om ergens anders van te proeven op racegebied. Tijd om interessante plannetjes te maken voor de toekomst is er echter wel, zeker als je zo vroeg begonnen bent als Max Verstappen. De Nederlander heeft al meerdere keren aangegeven niet eeuwig door te willen in de piek van de autosport, waardoor hij op vrij jonge leeftijd zou kunnen beginnen aan een tweede carrière.

Max Verstappen met 'Mr. Le Mans' Tom Kristensen, 2021.

Aanlokkelijk voorstel

Vanwege zijn ervaringen in de simracerij heeft Verstappen de smaak te pakken gekregen voor de endurance racerij. Een gooi naar de overwinning op Le Mans spreekt de Nederlander dan ook prima aan. Dat betekent echter wel dat hij op zoek moet naar teamgenoten. Bij de talkshow van Red Bull's TV-zender Servus TV leek Max al een medestander gevonden te hebben.

Samen met Christian Horner, Helmut Marko en Sebastian Vettel besprak Verstappen namelijk de illustere carrière van de Duitser. Het gesprek richtte zich al snel op de toekomstplannen van de viervoudig wereldkampioen. De langeafstandsracerij werd uiteraard aangedragen als suggestie. In hun enthousiasme kwamen Vettel en Verstappen in koor tot een aanlokkelijk voorstel:

"Misschien kunnen we samen rijden!"

Superteam

Het onderonsje tussen Vettel en Verstappen zet de deur open voor een absoluut superteam. Eerder gaf Max' goede vriend en tweevoudig Le Mans-winnaar Fernando Alonso immers al aan ook met de Nederlander aan Le Mans deel te willen nemen. Aangezien Seb en Fernando elkaar ook goed kennen lijkt de optelsom eenvoudig gemaakt.

'Nando kwam echter nog met een opvallende suggestie: voor de rol van teambaas: zijn oude F1-rivaal Jos Verstappen. Met twee Le Mans starts, een klasseoverwinning in de LMP2 en een Le Mans Series titel op zak is papa Verstappen volgens Alonso de ideale man om het team te leiden, zo verklaarde hij aan Minuto Deportes:

"Op het moment heb ik de voorkeur voor Max [als coureur], maar ik heb ook veel respect voor Jos. Misschien zou hij de rol van teammanager op zich kunnen nemen."

Toekomstmuziek

Acht F1-titels (tot nu toe) in één auto klinkt te mooi om waar te zijn. Aangezien Verstappen en Alonso het nog druk zullen hebben met de F1 zullen we nog wel even moeten wachten voordat het superteam tot stand komt, als dat al het geval is. Max is zich ervan bewust hoe moeilijk het zal zijn om beide sporten te combineren. Jarenlang werd immers doelbewust een Grand Prix ingepland in hetzelfde weekend als de fameuze langeafstandsrace:

"Tegenwoordig zijn er 23 à 24 F1-races per jaar. De laatste jaren vond de 24 uur van Le Mans altijd tegelijkertijd met een F1-weekend plaats, dus we gaan het zien."

Gelukkig voor Max en Fernando is het conflict tussen beide schema's verleden tijd, maar de drukte van 23 tot 24 races, 6 sprints en alle randzaken eromheen zal een echte voorbereiding voor Le Mans zo goed als onmogelijk maken. We zullen dus waarschijnlijk moeten wachten tot 2028, wanneer Verstappen zijn F1-helm aan de wilgen hangt.

F1 op Le Mans

De laatste keer dat actieve F1-coureurs zich lieten gelden op Le Mans was in 2018, toen toevallig Fernando Alonso zegevierde met het LMP1-team van Toyota. Zijn prestatie bleef in de navolgende jaren echter een uitzondering, mede door wijzigingen aan de kalender.

Een terugkeer naar de jaren '60 en '70 - waarin mannen zoals Graham Hill, Jim Clark en Niki Lauda allerlei schnabbels aannamen in de endurance, toerwagens en zelfs rally's - blijft onwaarschijnlijk.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, BrunoPress