Sim-racing geeft inzicht in klasse Max Verstappen

Vorige week zagen we een video waarin Max Verstappen niet heel sportief overkwam, hij beukte in iRacing iemand van de baan. Toch geeft diezelfde game inzicht in waarom de Limburger zo goed is op het echte asfalt.

Als Max Verstappen niet in zijn Red Bull-bolide aan het werk mag, dan is hij te vinden in de simulator, of in ieder geval een simulator. Hij is is fanatiek iRacing-speler en doet mee in de competities die Team Redline opzet. Vanzelfsprekend is hij daarin een van de besten, de video van vorige week was onderdeel van het wereldrecord dat Max op dat moment aan het zetten was. Maar doordat er zoveel data in die simulatie zitten, is het goed te analyseren wat Verstappen nu eigenlijk zo goed maakt.

Volgens Team Redline manager Atze Kerkhof is Max nu in staat om de gevestigde orde te verslaan. "Het is voor iedereen een mysterie waar Max zijn gewonnen tijd vandaan haalt. Het zit hem in de kleinste details. De stuurhoek, hoever hij de auto laat slippen en in welke hoek, hoeveel en hoever hij in de bocht nog remt en waar en wanneer hij terugschakelt. Het zijn allemaal kleine dingetjes die het verschil maken."

Volgens Atze zijn al die kleine dingetjes ook precies wat Daniel Ricciardo zo hard frustreerde tijden de kwalificaties waarin Verstappen hem helemaal zoek reed. "Wat Max doet is bijna onmogelijk om na te doen. Zijn manier van autorijden is zo perfect."

Max Verstappen neemt het online racen immens serieus en ziet het als een soort van training voor de tijden waarop hij niet aan het trainen is. Als hij met de game bezig is, dan hangt de Limburger uren aan de lijn met manager Atze om de instellingen van de auto zo goed mogelijk door te spreken. Beide heren weten dat de simulatie niet 1-op-1 doorvertaald naar de echte Formule 1, maar het ligt zo dichtbij dat het toch een goede oefening is. 

Dat Max zo ver gaat toont zijn mate van inzet, en daar zitten ook bepaalde frustraties aan vast. Die hebben we allemaal meerdere keren gezien op en naast het Formule 1-circuit. Ook zijn ze voor Atze niet vreemd. Hij heeft vaker meegemaakt dat er situaties voordoen waarbij mede-racers ineens doorhebben dat ze tegen Max Verstappen racen en dan besluiten om het hem onnodig lastig te maken. Dan komen Max' frustraties zeker naar boven en wordt de vervelende coureur van de server geschopt.

Dat de Limburger voor de volle 100% in de Formule 1 zit wil niet zeggen dat hij de iRacing-competitie niet serieus neemt. Sterker nog, als Max een recordtijd op een circuit heeft neergezet en iemand breekt hem, dan gaat hij net zo lang door tot hij de eerste tijd weer heeft teruggewonnen. "Het is al erg moeilijk om hem bij te houden, en hij is al extreem competitief ingesteld. Zodra er iemand zijn tijd heeft verbeterd, dan werkt Max nog harder om zijn record terug te winnen," aldus Atze.