Elektrische eco-rallyklasse gooit principes weg

De Extreme E serie wil de aandacht vestigen op fragiele ecosystemen die bedreigd worden door klimaatverandering. Daarom is de volgende race uiteraard in het Engelse Dorset. Huh?

Elektrische eco-rallyklasse gooit principes weg

De wereld vergaat en de oplossing is elektrisch. Althans, dat is het motto van eco-ondernemer Alejandro Agag. Na zijn succes als oprichter van de Formule E heeft de 51-jarige Spanjaard zijn portfolio uitgebreid met de elektrische rallyserie Extreme E.

Het kampioenschap bestaat uit races in door klimaatverandering bedreigde ecosystemen zoals de gletsjers van Groenland, de woestijn van Saoedi Arabië en het regenwoud van Brazilië. In het debuutseizoen verbonden grote namen zoals onder andere Jenson Button, Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Sebastien Loeb zich al aan de serie.

Fragiele ecosystemen

Met een oud postschip de wereld over zeilen en met elektrische rallywagens de ecosystemen omploegen die je juist wil beschermen is natuurlijk al een twijfelachtige onderneming. Het minste wat je mag verwachten is dat Extreme E zich wel aan dat format houdt. Het is immers de reden dat het kampioenschap überhaupt bestaat. De laatste race van het seizoen vindt echter niet plaats in een of ander exotisch land, maar een militaire basis in het Engelse Dorset, een plaatsje aan de 'Jurassic Coast'.

PR-paniek in Dorset

De nieuwe locatie riep gezien de missie van Extreme E de nodige vragen op. Volgens Alejandro Agag is er echter helemaal niets aan de hand. Dit zat allemaal al in het plan!
Met een prachtig geprepareerd PR-praatje probeerde hij de tegenstelling weg te nemen:

"Deze beweging is een prachtige verandering in onze missie om op afgelegen, verre plekken te racen om de effecten van klimaatverandering aan het licht te brengen. De problemen waar we over praten gebeuren steeds meer in onze achtertuinen, dus het voelde als het juiste tijdstip om de aandacht op ons thuis te vestigen en het leger te helpen hun CO2-voetafdruk te reduceren."

"De wereld moet aan de verbrandingsmotor en andere praktijken voorbij gaan. Er is geen betere manier om dat te symboliseren dan met de Jurassic X-Prix. Als we geen actie ondernemen voor het klimaat en duurzaamheid zullen bepaalde diersoorten uitsterven en dat is iets dat we niet langer kunnen negeren."

De echte reden

Uiteraard zijn de mooie spreuken van Mr. Agag niet meer dan dat. De echte reden voor het verplaatsen van de laatste Extreme E race is veel simpeler: corona. Vanwege beperkende maatregelen heeft het kampioenschap de evenementen in Argentinië en Brazilië moeten afzeggen.

De militaire basis in Dorset is dus niets meer dan een simpele en goedkope uitvlucht. Het seizoen eindigen zonder afsluiter zou immers verkeerd kunnen vallen bij de vele hoog aangeschreven investeerders van het kampioenschap. Uiteindelijk draait de racerij niet om om het milieu, maar gewoon om geld.

Elektrisch
  • Extreme E