Alles moet duurzamer. Ook in een bijzonder verspillende hobby zoals de autosport. Met die gedachtengang richtte Spaanse zakenman Alejandro Agag al in 2013 de Formule E op. Tien jaar later heeft zijn vooruitstrevende idee FIA-status verworven en zijn grote namen als Porsche, McLaren, CUPRA, Maserati, DS, Nissan en Jaguar in de serie actief.
Er kwamen zelfs spinoffs in de vorm van offroadserie Extreme E en e-powerboat kampioenschap E1. De gehoopte brede populariteit is echter uit gebleven. Kennelijk heeft dat voor geldproblemen gezorgd bij Agag en co. De Spanjaard is nu namelijk in zee gegaan met Saudisch staatsfond PIF.
PIF
Public Investment Fund zet de extreme financiële reserves van de controversiële oliestaat in om met veel bombarie duurzame en ecologische verantwoorden projecten te steunen.
Via de deal met de Formule E zet het fonds meteen twee bekende methodes van Saoedi Arabië in: het zogeheten greenwashing en sportswashing. Zo worden in een klap de minder milieu- en mensenvriendelijke praktijken van het land op de achtergrond geschoven.
Voordeelpakket
رسميًا:
— مستقبل السعودية (@SaudiFuture_) January 22, 2024
صندوق الاستثمارات العامة يطلق شراكة E360 مع بطولات "فورمولا إي"و"إكستريم إي"و"1 إي"لتعزيز نمو رياضة المحركات الكهربائية على مستوى العالم❤🇸🇦
الشراكة تمتد عدة سنوات لتعزيزالابتكار التكنولوجي ونشر المعرفة والتعليم في مجال التقنيات المستدامة في رياضات المحركات الكهربائية. pic.twitter.com/Yvz2Pzmuf7
PIF's steun brengt meteen de nodige veranderingen met zich mee. De Formule E wordt nu namelijk als voordeelpakket verpakt samen met Extreme E én E1 Powerboat. De bundel wordt onder de naam PIF Electric 360 (E360) gepromoot.
Onder die noemer zullen ook duurzame denktank-evenementen, wetenschappelijke seminars en stageplekken gerealiseerd gaan worden. Volgens het persbericht van de Formule E gaat het allemaal bijdragen aan de doelen van de drie gevestigde raceseries. Waarvan akte...
- NL Beeld / Cover Images, ABB FIA Formula E