Lewis Hamilton heft duurzaam en divers elektrisch rallyteam op

Een bijzondere stap van Sir Lewis. Na all speeches en campagnes gericht op duurzaamheid en diversiteit zet de Brit een punt achter zijn Extreme E-team. Na drie seizoenen zal X44 niet meer meestrijden in het milieubewuste en inclusieve elektrische rallykampioenschap.

Lewis Hamilton heft duurzaam en divers elektrisch rallyteam op

Naast zevenvoudig wereldkampioen en toekomstige Ferrari-piloot kennen we Sir Lewis Hamilton ook en vooral als fervente activist. Als onderdrukte en gediscrimineerde persoon van kleur neemt Hamilton het immer op voor gemarginaliseerde mensen in de samenleving, met name door het geven van speeches en het opstarten van diverse diversiteitsprojecten. Zo moet huidige werkgever Mercedes vanaf volgend jaar minimaal 25% van het personeelsbestand samenstellen uit mensen met een moeilijke achtergrond.

Tegelijkertijd zet Lewis zich maar al te graag in voor het behoud van de planeet. Als trotse vegan en professioneel autocoureur (?) zet hij het klimaat op een gedeelde eerste plaats. Beide passies kwamen voor de zevenvoudig wereldkampioen perfect samen in het X44 Extreme E-rallyteam.

Extreme E

Extreme E is een offroad afsplitsing van de Formule E, met een laserfocus op het milieu. Het kampioenschap reist met een oud diesel postschip de wereld over en bezoekt daarbij fragiele ecosystemen die bedreigd worden door klimaatverandering. Vervolgens wordt er met een boel elektrische SUV's door die kwetsbare ecosystemen heen gecrosst. Om ze te redden, natuurlijk. Daarnaast stelt de serie elk team verplicht om twee auto's te runnen, de één bestuurd door een man, de ander door een vrouw.

Met die cocktail van klimaat en diversiteit mag het geen verrassing heten dat Sir Lewis er als de kippen bij was om een team op te richten. Hamilton kreeg meteen gezelschap van voormalige teamgenoten Nico Rosberg en Jenson Button, die elk ook een eigen team uit de grond stampten.

Dikke doei

Na drie seizoenen vindt Hamilton het echter alweer welletjes. In 2022 pakte X44 Vida Carbon Racing nog de titel met Cristine Gutierrez en niemand minder dan Sébastien Loeb, maar sindsdien is Lewis zijn interesse kennelijk kwijtgeraakt. Kort voor het seizoen van 2024 heeft de Brit resoluut de stekker uit het team getrokken. In een statement legt het team alsnog de nadruk op de stappen die gezet zijn op het gebied van duurzaamheid en diversiteit:

"Na drie jaar als onderdeel van de Extreme E familie kondigen we vandaag aan dat X44 de serie zal verlaten. We hebben drie ongelooflijke seizoenen gehad als X44, met meerdere race-overwinningen en zelfs een wereldtitel. Dank aan onze coureurs Cristina, Fraser en Seb, en al onze getalenteerde teamgenoten die hard gewerkt hebben om ons te helpen te bereiken wat we bereikt hebben."

"Nog meer dan op de resultaten op de baan zijn we trots om onderdeel uitgemaakt te hebben van een brede discussie over hoe de motorsport duurzamer gemaakt moet worden, op ons succes in het geven van kansen binnen dit team aan mensen met allerlei achtergronden, en de nalatenschap die onze eigenaar Lewis Hamilton achter zal laten met het Racing for All-programma. Ook al zullen we zelf niet meestrijden in 2024, we zullen de serie aanmoedigen vanaf de zijlijn en de opwindende ontwikkelingen bij Extreme H in de gaten houden."

De timing van X44's opheffing is opvallend. Het Extreme E-kampioenschap van 2024 start immers al op 17 februari in Diriyah, Saoedi Arabië. Voor de organisatie zal de exit van het team dus als een schok gekomen zijn. Bovendien werd de aankondiging kort na de deal van Hamilton met Ferrari gedaan. Kennelijk past X44 niet bij Sir Lewis' toekomstige status als vertegenwoordiger van de Scuderia.

Formule 1
  • NL Beeld / Abaca Press, Extreme E, NL Beeld / Proshots