Geile diesel. Dit is Audi's nieuwe R18 Le Mans-kanon

Slank, lang en vol met spoilers en gaten; dit is by far de stoerste dieselauto die we kennen. Met deze nieuwe R18 gaat Audi dit jaar proberen Le Mans te winnen.

Uiteraard meldt de vierringer dat de racer compleet opnieuw is opgebouwd en dat vrijwel geen onderdeel hetzelfde is gebleven. Voor deze keer overwegen we dit zelfs te geloven, want het uiterlijk heeft wel enkele drastische wijzigingen ondergaan. Zo zijn er onder andere de eeuh... en de eeuh... Nee, het is toch weer veel van hetzelfde.

Een succesvolle auto moet je tenslotte niet te veel veranderen en daarom zijn het vooral de details die anders zijn. Zo zien we spiegels die geïntegreerd zijn in het bodywork en extra gaten voor de achterwielen.

Onder het bodywork moeten dan de echte nieuwtjes zitten. Zo is er een hybride systeem dat voor het eerst zijn energie haalt uit batterijen in plaats van een vliegwiel. In combinatie met V6 TDI pompt de LMP1-racer meer dan 1.000 pk naar de wielen en toch zuipt het racemonster tien procent minder brandstof dan zijn voorganger. Het gewicht van slechts 875 kilogram helpt ook om lekker hard het Circuit de la Sarthe te ronden.