DTM Electric: 1000 pk en accuwissels

De DTM presenteert een demonstratiemodel van de nieuwe DTM Electric serie. De wagens leveren elk 1000 pk en zullen worden uitgerust met wisselbare accupakketten. DTM Electric wordt een van de vijf elementen van de nieuwe DTM serie.

DTM Electric: 1000 pk en accuwissels

DTM zet de eerste stappen richting de toekomst. Met de DTM Electric wil de beroemde toerwagenserie het publiek alvast opwarmen voor een EV-kampioenschap dat in 2023 van start moet gaan. De demowagen is ontwikkeld door de Duitse firma Schaeffler, beter bekend als technische partner van ABT in de Formule E.

De DTM Electric is afgeleid van de Schaeffler 4ePerformance uit 2018, een Audi RS3 LMS met vier Formule E-motoren. Het resultaat was destijds ongeveer 1200 pk. Het doel van die wagen was om sterke sprinttijden neer te zetten, maar de DTM Electric moet veel meer kunnen dan dat.

Schaeffler 4ePerformance

Automatische accuwissels

Voor DTM Electric heeft organisator ITR sprintraces van elk 30 minuten gepland. Het kan echter een probleem worden om een 1000 pk EV een half uur lang op volle snelheid te laten rijden. In plaats van de beschamende autowissels die we in de vroege dagen van Formule E zagen wil de ITR accuwissels mogelijk gaan maken.

De haast en druk van een pitstop en de extreme spanning waarmee de elektrische racers werken brengen echter de nodige risico's mee voor de pitcrew. DTM wil daarom de accuwissels automatiseren. Concrete plannen over hoe dat precies in z'n werk moet gaan zijn er nog niet.

ITR-president Gerhard Berger is in ieder geval positief over het initiatief: "Together with Schaeffler, our first strategic partner with which we will be cooperating, we want to lead the DTM platform into a successful future. It is our aim not only to showcase the latest technology in DTM Electric, but also to bring central innovations to the race track that allow for spectacular racing. Thus, we also want to convince the classic motorsport fans about future technologies and fascinate them with attractive racing."

Vijf klasses

Het nieuwe DTM zal in de toekomst vijf verschillende klassen gaan tellen. Naast de op GT3-gebaseerde hoofdserie komt er DTM Electric, DTM Classic, DTM eSports en DTM Masters. DTM Classic zal naar gelang het circuit en de beschikbaarheid van deelnemers ingevuld worden door klassieke DTM-wagens, Group C prototypes of historische Formule 1. DTM eSports is een puur digitaal kampioenschap en het dubbel getitelde DTM Masters (Deutsche Tourenwagen Masters Masters) zal dienen als supportklasse met GT4-wagens.

Met hevige concurrentie vanuit ADAC GT Masters, Blancpain Series en de Nurburgring Langstrecken Series is het nog maar de vraag of de GT3 DTM zo ver zal gaan komen.