DTM verliest bestaansrecht: 'GT Pro'-plannen van de baan

De DTM is zijn eigen identiteit definitief kwijt. Door tijdgebrek en onduidelijkheden over de Balance of Performance heeft de ITR vaarwel gezegd tegen de plannen om GT3 auto's om te bouwen naar een snellere 'GT-Pro'-spec. Hiermee komt de beroemde serie in het vaarwater van meerdere populaire GT3-series.

DTM verliest bestaansrecht: 'GT Pro'-plannen van de baan

Na de exits van Mercedes, Aston Martin, Audi en BMW leek de toekomst van de DTM volledig in het water te vallen. De geavanceerde, peperdure Class One Touring cars bleken niet langer houdbaar. Onder leiding van ex-F1 coureur Gerhard Berger begon organisator ITR week de voormalige toerwagenserie uit naar de populaire GT3-klasse als basis voor een nieuwe generatie DTM machines.

De nieuwe DTM zou het moeten doen zonder fabrieksteams en in plaats daarvan plaats bieden aan bekende GT3-formaties. Als unique selling point zouden de wagens vrijgemaakt worden van hun restricties wat betreft motorvermogen en aerodynamica. Daarnaast zouden hulpmiddelen zoals ABS en traction control verwijderd worden. De wijzigingen ware nodig zodat DTM alsnog het hoofd hoog kon houden tegenover concurrerende kampioenschappen die gebruik maken van de reguliere GT3-regels.

Geen veranderingen meer

Hoe het idee van GT3 zonder restricties precies ingevuld zou worden was nog niet bekend. GT3 werkt normaal gesproken met een 'Balance of Performance'. Hierbij worden alle modellen vooraf getest werden en waar nodig begrensd of zwaarder gemaakt zodat alle deelnemende merken ruwweg dezelfde rondetijd rijden. Zonder die restricties zou het voor de DTM lastig worden om gelijkheid te krijgen.

Volgens Autosport maakt het echter allemaal niet meer uit. Vanwege die onduidelijkheden en een steeds meer dringende deadline zullen er uiteindelijk geen wijzigingen doorgevoerd worden aan de GT3-chassis die DTM vanaf 2021 zal gaan gebruiken. Eerder werden traction control en ABS alweer toegelaten, maar nu blijkt dat zelfs het aanpassen van de motoren en de aerodynamica niet haalbaar is.

Bestaansrecht verdwenen

Door het gebruik van standaard GT3-wagens heeft de DTM effectief zijn bestaansrecht compleet verloren. Technisch gezien is er buiten de bekende naam geen enkel uniek element dat DTM tegenover populaire GT3-series zoals de Blancpain GT Series en de ADAC GT Masters over kan zetten. Het voorheen legendarische kampioenschap is daarmee zijn identiteit volledig kwijt.

Het enige dat de ITR kan bedenken om toe te voegen is een successballast-systeem, zoals deze in de WTCR en de BTCC gebruikt wordt. Dit betekent dat de top drie steeds extra gewicht (25, 18 en 15 kilo) mee moeten nemen. Gezien het behoud van de Balance of Performance, die in basis gelijkheid garandeert, is de keuze voor een dergelijk systeem opvallend.

Hoe nu verder?

Een DTM met alleen maar standaard GT3 wagens lijkt ons niet houdbaar in een overvolle markt voor GT-racerij. Het afblazen van de 'GT Pro' lijkt daarom vooral een kwestie van noodzaak te zijn. De opkomende GT2-klasse, waar nog geen groot kampioenschap voor is, zou wat ons betreft een veel betere keuze zijn op de lange termijn.

Het heeft er echter alle schijn van dat de aandeelhouders van de DTM de keuze hebben gemaakt voor de korte-termijn zekerheid van een populaire serie zoals GT3. Naast de aankondiging dat 'GT Pro' dead on arrival is komt ITR ook met plannen om een elektrische toerwagenklasse in de stijl van de oude Class One wagens. DTM Electric is echter gepland voor een introductie in 2023. Tot die tijd zal de serie dus moeten gaan overleven met tweedehandsjes.

Autosport
  • Mercedes-AMG Customer Racing