Ford busje en Mercedes-AMG GT3 strijden om ronderecord Bathurst

Dit weekend zal er een absolute titanenstrijd plaatsvinden Down Under. Ford en Mercedes-AMG gaan elkaar te lijf op jacht naar het ronderecord op het legendarische circuit van Bathurst.

Ford busje en Mercedes GT3 strijden om ronderecord

Australische motorsportfans kunnen zich opmaken voor een uniek straatgevecht tussen twee giganten van de autoindustrie. In het voorprogramma van de Bathurst 12 Hour zullen Ford en Mercedes-AMG het namelijk tegen elkaar - en de klok - op gaan nemen.

Beide merken hopen op het iconische 6,2 kilometer lange stratencircuit nabij Sydney een ronderecord te gaan pakken. Het doelwit is een 1:58.690 gezet door Supercars-coureur Luke Youlden in de Brabham BT62.

De twee strijdwapens van Ford en Mercedes zouden bijna niet meer van elkaar kunnen verschillen. We zetten ze even onder elkaar.

Mercedes-AMG GT3 Evo

De eerste kandidaat is een bekend gezicht op Bathurst en circuits over de hele wereld. De GT3 bolide die AMG meeneemt voor de recordrun is echter iets anders dan zijn racewaardige broertjes. De brute 6,2 liter V8 is opgepept van 590 tot 660 pk door het verwijderen van de restrictor, en het aerodynamisch pakket is iets agressiever.

Een Formule 1-achtig DRS-systeem moet de AMG meer topsnelheid gaan geven op de 1,1 kilometer lange Conrod Straight. Opgewaardeerde carbon remmen zorgen ervoor dat hij die snelheid ook weer verliest. Een standaard AMG GT3 moet volgens de reglementen zo'n 1285 kilo wegen. De recordwagen krijgt ongetwijfeld een drastisch dieet.

Mercedes-AMG fabrieksrijder Jules Gounon (zoon van F1-courer Jean Marc) mag de grote boze motorboot over The Mountain gaan sturen.

Ford SuperVan 4.0

De conventionele GT3-racer van Mercedes krijgt tijdens het weekend van de 12H concurrentie van een bijzondere uitdager. Ford neemt namelijk de waanzinnige e-Transit SuperVan 4.0 mee. De volledig elektrische geweldenaar is niet alleen een graag geziene gast in het showcircuit, maar pakte vorig jaar ook de tweede plaats overall bij de legendarische Pikes Peak International Hillclimb.

Voor Pikes Peak had het 'busje' een extra drastisch aeropakket en een systeemvermogen van zo'n 1.400 pk. Ford heeft echter de nodige wijzigingen aangebracht voor Bathurst. Omdat het Mount Panorama-circuit grotendeels op zeeniveau (met veel dikker lucht) licht zijn de extreme vleugels gekortwiekt. Dat levert immers meer topsnelheid op. Dat geldt ook voor de vierde motor die toegevoegd is. De SuperVan produceert nu geen 1.400, maar 2.027 pk.

De Transit is met een gewicht van 1.730 kilo een stuk zwaarder dan zijn rivaal van Mercedes, maar met vierwielaandrijving en de razendsnelle vermogensafgifte van elektrische motoren maakt de superbus een goede kans.

Achter het stuur vinden we alleskunner Romain Dumas. De Fransman was degene die de SuperVan naar die tweede plaats stuurde op Pikes Peak.

Baas boven baas

Zowel de Mercedes als de Ford mikken op een onofficieel ronderecord. De tijd telt immers pas echt mee als hij gezet wordt tijdens een race. De Brabham BT62 deed het echter tijdens een demonstratie.

Hetzelfde geldt voor de McLaren MP4-23 die in 2011 door Jenson Button over het circuit gesmeten werd. De wereldkampioen van 2009 was met een 1:48.8 nog eens tien seconden sneller dan de Brabham.

Autosport
  • Mercedes-AMG Costumer Racing, Ford