In deze Audi A3 zit 1.200 pk verborgen

Auto-onderdelenbouwer Schaeffler vond het hoog tijd om de autosport wat verder te ontwikkelen. Daarom hebben ze deze Audi A3 sedan uitvoerig verbouwd en voorzien van 1.200 paarden.

Al sinds de start van de Formule E is Schaeffler hierbij betrokken als leverancier van verschillende onderdelen. Dankzij deze verse tak van autosport is het voor hen mogelijk om nieuwe technologieën te ontwikkelen en te testen. Helaas krijgen ze er niet de kans om al deze ontwikkelingen toe te passen op een normale wagen. Daarom bouwden ze de Schaeffler 4ePerformance, een 1.200 pk sterke elektrische Audi A3.

De Duitsers namen een standaard A3 sedan, stripten deze compleet en bouwden hem samen met tuner ABT weer volledig opnieuw op. De focus lag hierbij op de compleet nieuwe aandrijflijn. Ze gooiden de benzinemotor eruit en vervingen hem door vier elektrische motoren (elk wiel heeft er één), afkomstig uit de Abt Schaeffler FE01 Formula E-bolide waarmee Lucas di Grassi vorig jaar het FE-wereldkampioenschap won. Gezamenlijk produceren de motoren 880 kW (1.196 pk) waardoor de Audi binnen zeven seconden naar de 200 km/u ramt. De hiervoor benodigde juice komt uit een accupakket met een vermogen van 64 kWh. 

Vanzelfsprekend is de 4ePerformance geen auto die we binnenkort bij de dealer kunnen aanschaffen. Voor de makers is het vooral een rollend laboratorium dat ze antwoorden geeft op veel vragen op het gebied van op software gebaseerde dynamische controle systemen. Voor de rest is het vooral een showcase van wat er mogelijk is als je een normale sedan vol hangt met de nieuwste- en snelste elektrische technologie.