Vanmorgen om 6:00 uur knalde in Baarn een Model S van van de weg en tegen een boom. De enorme klap verwoestte de Amerikaanse auto, waarbij ook het batterijpack uit elkaar vloog. Het kostte de 53-jarige bestuurder uit Hilversum zijn leven.
Na ongelukken met de AutoPilot-functie in onder meer Amerika en China, liggen potentieel levensbeëindigende crashes nogal gevoelig bij het merk. Tesla is dan ook meteen uitgerukt om de zaak te onderzoeken, maar kan pas na de berging van de auto de boordcomputer van de Model S uitlezen. Pas dan ontdekt het merk of de AutoPilot een rol heeft gespeeld bij het ongeluk.
De crash legde wel een ander groot probleem van elektrische auto's bloot. De Nederlandse brandweer heeft nog te weinig ervaring met de nieuwe techniek om effectief te kunnen ingrijpen bij een ongeval.
Vanmorgen knalde een deel van het accupakket door de botsing uit de auto en vloog in brand. De spuitgasten konden dat doven door er zand op te gooien, maar wisten zich eigenlijk geen raad met de rest van de auto. "Als een auto op vier wielen staat, heeft de brandweer normaal gesproken geen moeite om de accu’s uit te schakelen. Deze wagen is echter helemaal vernield, wat de berging bemoeilijkt", legde woordvoerder Ronald Boer van de veiligheidsregio Utrecht uit. Doordat er nog spanning op de accu's kon staan, was er gevaar voor elektrocutie.
Uiteindelijk besloot de brandweer de hulp in te roepen van Tesla zelf. Die stuurde een medewerker naar de plaats van het ongeval om te adviseren.
In dit geval was het slachtoffer niet meer te redden en maakte de extra tijd geen verschil. Maar mocht er in de toekomst een persoon bekneld raken in een Tesla, dan is er waarschijnlijk geen tijd om uren te wachten op een adviseur. Als de Nederlandse overheid elektrisch rijden wil stimuleren, dan moet het ook eens gaan kijken naar de gevolgen van elektrisch crashen.