Overvolle treinen, altijd vertraging en steeds duurder wordende ritprijzen van bussen, treinen en taxi's. Er is altijd wel iets te klagen over het Nederlandse openbaar vervoer en daar komt nu nog bij dat we, in vergelijking met andere EU-landen, ook nog eens het meest betalen voor de openbare voorziening. Doordat de kosten gemiddeld 35% hoger liggen, staan we fier bovenaan de lijst van landen met het duurste OV. Op de tweede plaats komt Denemarken en daaronder het Verenigd Koninkrijk. Goedkoopste? Dat is Bulgarije, maar binnenkort gaat Luxemburg met die eer aan de haal, daar wordt het OV namelijk helemaal gratis.
Waarom wij Nederlanders extra veel moeten neertellen voor een treinritje komt voornamelijk door de overheid die weigert te subsidiëren. Iets wat andere landen wel heel veel doen. Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, haalt hierbij België als voorbeeld aan. De Belgen subsidiëren flink om mensen de trein in te krijgen en dat resulteert in een trajectabonnement voor de trein tussen Antwerpen en Gent dat 174 euro kost. Dat is vergelijkbaar met de afstand tussen Amsterdam en Den Haag, maar de NS durft hiervoor 371 euro per maand te vragen.
Het lijkt dan ook simpel om het dure OV aantrekkelijker te maken: meer subsidie. Maar dat zou volgens de hoogleraar juist weer averechts werken. Om het maar kort door de bocht te zeggen is het aantrekkelijker maken van treinen en bussen onverstandig omdat er dan meer gebruik van gemaakt wordt. En hoewel dat het doel lijkt, zorgt het ervoor dat de volle treinen de mensenmassa echt niet meer aankunnen met als resultaat hiervan dat reizigers weer liever in hun eigen koekblik in de file gaan staan.
Het probleem zit het hem er nu dus in dat de infrastructuur van het Nederlandse openbaar vervoer simpelweg geen extra reizigers aankan. De enige echte oplossing is dus eerst dit aanpakken, maar dat kost miljoenen, of zelfs miljarden en jaren, en dat wordt ook doorberekend in de belastingen en reizigers. Goedkoper maken is dus echt geen optie, maar aan de andere kant kan de overheid best stoppen met het proberen om automobilisten uit hun auto te pesten. Er is namelijk geen echt alternatief voor de lui die nu met de auto gaan.
Dat wil niet zeggen dat we dan wel goed bezig zijn op het gebied openbaar vervoer. Eigenlijk slaan we in Nederland dus volledig de plank mis, want openbaar vervoer zou voor iedereen betaalbaar moeten zijn, maar volgens Van der Wee kunnen alleen de mensen die veel geld verdienen er gebruik van maken: "In de praktijk zijn het vooral mensen met een hoger inkomen die veel met de trein reizen, omdat ze in een andere stad werken. Uiteindelijk betaalt iedereen dan mee zodat die mensen goedkoper kunnen reizen.," laat hij aan RTL Nieuws weten.