ANWB verhoogt druk op laadpaal-aanbieders voor eerlijker tarief

De ANWB gaat druk zetten op laadpaalaanbieders om een eerlijker tarief aan te bieden. De bond heeft een oplossing gevonden om ervoor te zorgen dat mensen die hun elektrische auto opladen niet extra hoeven te betalen.

Een elektrische auto. De ANWB hoopt een eerlijker tarief te kunnen afdwingen voor het opladen van dit soort auto's.

Wie sinds dit jaar zijn auto aan een openbare laadpaal zet, kan daar mogelijk extra voor gaan betalen. Veel aanbieders hebben namelijk een zogeheten ‘blokkeertarief’ ingesteld. Blijft je auto te lang aan de laadpaal staan nadat hij is opgeladen, dan ga je extra betalen. Het concept is overgekomen van de snelladers en is nu ook bij steeds meer gewone laadpalen ingesteld.

In principe is het geen heel gek idee. De palen zijn openbaar, ze mogen door iedereen gebruikt worden, en het is redelijk asociaal als iemand dan de hele dag zo’n paal bezet houdt terwijl de auto om negen uur ‘s ochtends al opgeladen was.

Maar de keerzijde is natuurlijk dat je niet altijd de auto weg kan halen. De ANWB vindt dat je niet kan verwachten dat iemand midden in de nacht de auto ontkoppelt. Om te voorkomen dat je daar dan ‘s nachts toch extra voor gaat betalen, heeft de ANWB een nieuwe functie toegevoegd aan de laadpas van de bond. Met de auto-stopfunctie wordt het opladen automatisch stopgezet als de accu vol is tussen 23:00 en 7:00. Buiten die uren om vindt de ANWB dat het de eigen verantwoordelijkheid is van de gebruiker om in de gaten te houden wanneer de accu opgeladen is.

Het doel van de ANWB is vooral om hiermee druk te zetten op de aanbieders van de laadpalen. De bond stelt dan ook dat deze functie hopelijk binnenkort niet meer nodig is, omdat de aanbieders zelf al dit soort functies in gaan bouwen. Allegro bijvoorbeeld hanteert al geen blokkeertarief tijdens die nachtelijke uren.