Chinees bedrijf Zeekr beweert elektrische auto's in tien minuten op te kunnen laden

Het Chinese autobedrijf Zeekr beweert een nieuwe oplossing te hebben voor de lange oplaadtijden van elektrische auto’s. Volgens Zeekr kunnen zij de laadtijd van een auto terugbrengen tot 10 minuten.

De 007 van Zeekr

Een van de grootste obstakels in elektrische rijden is het opladen van de auto. De batterijen van elektrische auto’s gaan vaak niet zo lang mee als een benzinetank en het is niet altijd even makkelijk om een laadpaal te vinden. En dan is er nog het probleem dat het zo lang duurt om een auto op te laden. Maar het Chinese merk Zeekr beweert daar nu een einde aan te kunnen maken.

Tesla is op dit moment de koploper als het aankomt op snel opladen. Het bedrijf van Elon Musk kan met de juiste combinatie van batterij en laadpaal binnen zo’n twintig minuten op 80% zitten. Dat is vergelijkbaar met wat we in Nederland aan snelladen kunnen doen. Zeekr beweert dat terug te kunnen brengen naar 10 minuten.

De oplossing hiervoor zit volgens Zeekr in de soort batterij die het bedrijf gebruikt. De batterijen van Zeekr zijn gemaakt van lithium, ijzer en fosfor. Tesla experimenteert ook al met dit soort batterijen, maar maakt (net als de meeste elektrische auto fabrikanten) nog vooral gebruik van nikkel-kobalt-mangaan batterijen. Volgens Zeekr zijn de lithium batterijen beter geschikt voor het nieuwe oplaadsysteem.

Zeekr is een van de grootste partijen in China als het aankomt op elektrisch rijden. Het bedrijf opende vorig jaar 500 oplaadstations door het hele land. Auto’s van Zeekr zijn ook in Nederland al beschikbaar. Moederbedrijf Geely zet flink in op elektrisch rijden en is ook grootaandeelhouder van Lotus, Polestar en Volvo.