'Nederlandse MINI-fabriek krijgt concurrentie uit China'

Alle MINI's worden momenteel gebouwd in Oxford en in het Limburgse Born, bij VDL Nedcar. Volgens de geruchten komt daar binnenkort nog een locatie bij in China. BMW en SUV-bouwer Great Wall Motor zouden in onderhandeling zijn.

Wereldwijd verkocht MINI in de eerste acht maanden van dit jaar 208.000 auto's. Uiteraard moeten dat er meer worden. Vooral in China ziet moeder BMW kansen voor de compacte auto's, maar de aldaar geproduceerde wagens zouden ook geëxporteerd kunnen worden. Dat is wellicht een bedreiging voor VDL Nedcar dat nu zorgdraagt voor de volledige productie van MINI's enige SUV, de Countryman (en nog wat andere types MINI plus de BMW X1). Het ligt immers voor de hand dat BMW geen contract met een SUV-bouwer aangaat om het kleine driedeursmodel te bouwen.

BMW bouwt zelf ook al auto's in China, daarvoor hebben de Duitsers een deal met Brilliance China Automotive. Voor Great Wall - het bedrijf dat tot voor kort in verband werd gebracht met een mogelijke overname van Jeep - zou een deal met BMW/MINI een eerste externe overeenkomst zijn, ze bouwen momenteel alleen hun eigen auto's. Tot voor kort was het ondenkbaar dat in China geproduceerde auto's naar de westerse wereld geëxporteerd worden, maar Volvo maakt nu een beginnetje. Wellicht volgen andere merken in de (nabije) toekomst, op de autobeurzen is duidelijk dat ook de Chinezen zelf de westerse markten graag willen betreden, met hun eigen merken.

Het is voor de Nederlandse fabriek te hopen dat de MINI's in China in de smaak vallen, zodat de totale productie daar ter plekke verkocht kan worden. Dan zouden de werknemers bij Nedcar geen last krijgen van hun Chinese concurrenten. Gelukkig blijft het vooralsnog bij geruchten.